Muurschilderingen in de Heerenstraat

Prof-MolkenboerMastegerant-vd-Kroeg-tot-1932

In het oude Heerenstraatje
Aan de boezem der LH
Lag de kroeg van Sint Franciscus
Onze steun en toeverlaat

(op de wijs van: Aan de oever van de Rotte)

Voordat ze in 1967 verhuisden naar Sociëteit Cantil op de Stadsbrink hadden de studenten van KSV Sint Franciscus Xaverius hun kroeg in de Heerenstraat, direct links van de huidige Bassecourt. Ze betrokken dat pand in 1928. Maar hoe maak je van een oude pastorie een gezellige kroeg ? Eppo Doeve (Bandung 1907 – Amsterdam 1981) speelde daarbij een cruciale rol. In 1927 was hij aangekomen uit Nederlands Indië om aan de Landbouwhogeschool Koloniale Landbouw te gaan studeren. Maar meer nog dan landbouwstudent was Eppo Doeve een magistraal tekenaar die zijn talenten vrijelijk heeft kunnen botvieren op de nog lege muren. In 1932 vertrekt hij naar Amsterdam waar hij zich in de loop der jaren ontwikkelt tot Nederlands bekendste en meest geliefde tekenaar. Het Persmuseum in Amsterdam organiseert van 14 juni tot 14 juli a.s. een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Surf naar www.eppodoeve.nl.

Bijgaande foto’s zijn rond 1935 genomen door Antoon Kromwijk. We zien afbeeldingen van de moderator Prof. Dr. B.H. Molkenboer O.P., de heer Maste, gerant van de kroeg tot 1932, en van een spraakmakend lid van de vereniging.

Thijs-Evers

Door: Henk van Wijk, Bennekom

5 gedachten over “Muurschilderingen in de Heerenstraat”

  1. Leuke inzending, mooi historisch materiaal, bedankt! In 2010 en 2011 heb ik in opdracht van de gemeente Wageningen alle kunst in de openbare ruimte geïnventariseerd in samenwerking met Rondleidingen Wageningen, en daarbij ook andere bezienswaardigheden genoteerd. Een plaquette in de doorgang tussen Heerenstraat 16 en 18 die herinnert aan die KSV-kroeg, heb ik genoteerd onder code WA056. De inventarisatie was bestemd voor de provinciale website beeldenvangelderland.nl, maar deze neemt alleen “officiële” kunst op. Als het alsnog lukt om een website met álle gegevens van mijn inventarisatie van de grond te krijgen, zal ik zeker deze tekeningen in de documentatie opnemen. Hierbij enkele foto’s van de plaquette en de situering. Overigens is de tekst van het lied op die plaquette een klein beetje anders, namelijk: “In het oude Heerestraatje / Aan de boezem van d’LH / Staat de kroeg van Sint Franciscus / Onze steun en toeverlaat”.

    Beantwoorden
  2. We zijn in museum De Casteelse Poort bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling over Eppo Doeve en we zouden graag de foto’s van de muurschilderingen willen gebruiken. Zijn deze ergens in hoge resolutie verkrijgbaar? De looptijd van de expo is van medio mei 2019 tot medio oktober 2019.

    Beantwoorden

Plaats een reactie