Het gebouw van Microbiologie aan de Hesseling van Suchtelingenweg boven op de Wageningse berg is een pareltje in stijl van de Amsterdamse School.
De jonge architect Cornelis Blaauw kreeg in 1920 opdracht van de Rijksbouwmeester een laboratorium annex onderwijs gebouw te realiseren voor de vakgroep microbiologie van de Landbouw Hogeschool. In Bergen (NH) had hij al een aantal bijzondere villa’s op zijn naam staan. Er werd juist voor Blaauw gekozen om iets bijzonders te maken van dit nieuwe onderwijsgebouw en dat is gelukt, want na bijna 100 jaar heeft het nog niets van zijn intrigerende uitstraling verloren!
Het gebouw van Microbiologie is een heel bijzonder gebouw geworden, representatief voor de stijl van de Amsterdamse school; monumentaal en decoratief. De Amsterdamse school stijl staat bekend het gebruik van organische, natuurlijke vormen waarin meerdere kunstvormen samenkomen.
In alle uitbundigheid is dat te zien: de entree’s vormen schelpvormige rondingen met daarboven gebeeldhouwde sculpturen en er wordt veel gebruik gemaakt van glas-in-lood ramen.
Het gebouw is in 2007 afgestoten door de universiteit en overgenomen door bureau Nieuwland, een dienstverlenende kennisorganisatie. Het gebouw is sinds 2001 een rijksmonument en is inmiddels geheel in oude luister hersteld. De huidige gebruikers gaan daarmee zelfs zover dat markten worden afgestroopt om ook het interieur te verfraaien met meubels uit dezelfde stijlperiode.
De moderne kantoorstoel wordt vervangen door een fraaie houten uit 1920. Het maakt het zitten wellicht minder comfortabel, maar dat is voor de teveel zittende mens anno 2016 misschien alleen maar gunstig!
In dit lab heeft mijn vader nog gewerkt als medewerker van het CSV (centraal stikstof verkoopkantoor) gewerkt.
Het was Karl Dilz die veel contact had met Anton Houwers en Ria Steemers, zijn collega’s, zichtbaar op een foto in de tuin van het Lab (you yube). Later (1964) vertrok hij naar Het instituut voor bodemvruchtbaarheid in Groningen waar hij veel samenwerkte met Pieter van Burg.