Vrije School ‘de Zwanenridder’

Vrije school ‘De Zwanenridder’ is een basisschool in Wageningen, die in opzet is gebaseerd op de antroposofie. 

In 1977 kreeg het bestuur toestemming van Burgemeester en Wethouders om aan de Ritzemabosweg een school te beginnen. Vermoedelijk lag deze naast – of vlak naast- de Vd. Brinkschool. De officiĆ«le opening was op 22 april 1978 en ter ere van die feestdag werd er een plataan op het schoolplein geplant.

De vrije school aan de Nolenstraat (Gemeentearchief foto GAW002002192)

De school groeide rap uit haar voegen met al 157 leerlingen en kleuters in 1981. Na een mislukt plan om samen met de Edese dependance een nieuwe school te bouwen vlakbij het treinstation Ede-Wageningen, krijgt de school in 1984 een nieuw gebouw in de Nolenstraat in Wageningen (zie foto) en wordt vanaf dat moment ‘de Zwanenridder’ genoemd.  Op 12 maart 1996 verhuist de school naar de Arboretumlaan, naar het voormalige pand van de Beatrixschool. Vanaf dat moment werk de school aan ‘de grondsteen’ die op 21 mei 1999 gelegd is, onder platanen die er al stonden. 

De Vrije school blijft groeien en als in 2017 cultureel centrum ’t Venster failliet gaat, trekt de Zwanenridder in het 19de eeuwse schoolgebouw om het als dependance te gebruiken. In maart 2024 verhuist de hele school naar de nieuwe wijk Kortenoord aan de westkant van de stad.


Dit verhaal is deels gebaseerd op een stukje uit de schoolkrant van de Vrije School uit 2002. Bewerking: Jobbe Wijnen, met dank aan Remco de Kluizenaar voor zijn bijdragen.

Plaats een reactie