Wie weet er meer van Nilwik?

Gedenksteen Nilwik in BergpoortbrugWe komen er allemaal langs, maar hoeveel mensen weten van die gedenksteen in de Bergpoortbrug?
Toch zit die steen er al jaren. Er staat een naam op, Nilwik, en “initiatiefnemer Hoogstraat Promenade”. Nilwik? Alsof iemand uit een ver land via Rijn en gracht bij de Bergpoort is gestrand. Het tegendeel is het geval: Als voorzitter van de WAVO, de Wageningse Ondernemers Vereniging, stond de heer Nilwik midden in de samenleving.

Sinds 1975 is de Hoogstraat geen doorgaande weg meer. Dat was een grote verandering. Alle winkels moesten aan de achterkant bereikbaar worden, het doorgaande verkeer moest worden omgeleid.
Nilwik_WageningenHoe heeft Nilwik dat voor elkaar gekregen?
Wat voor iemand was hij?
Wie heeft de gedenksteen gemaakt?
Hoe was de onthulling en wie heeft de toespraak bewaard?

Uw herinneringen zijn welkom  (u kunt uw reactie hieronder plaatsen)!

Bergpoort - Hoogstraat Wageningen, Nederland

 

6 gedachten over “Wie weet er meer van Nilwik?”

 1. Bart Nilwik was mijn schoonvader. Een man die altijd bezig was. In zijn winkel, Nilwik herenmode op de hoek van de Molenstraat/Hoogstraat. Druk met de WAVO en ook altijd druk met carnavalsvereniging de Vadaenotten. Na de sluiting van de winkel was hij erg actief voor de plaatselijke politiek. Ook nog voor het CDA in de gemeenteraad gezeten.
  De initiatiefnemer voor de gedenksteen is volgens mij dhr. Giessen. Van de schoenwinkel in de Bevrijdingsstraat. De steen was er ineens. Wij wisten van niks. Toen wij mijn schoonmoeder vroegen of zij iets wist zei ze, heel nonchalant: “Ach ja, die onzin, ik kreeg een uitnodiging voor de onthulling”. 3 zoons wisten dus niets. Ik weet niet meer of zij bij de onthulling is geweest. Ik geloof het niet.

  Beantwoorden
 2. Beste redactie,
  Ik heb een boekje over 25 jaar WAVO, waarvan ik de secretaris was,waarin een stuk staat over
  Bert Nilwik.Dit is bij mij in te zien.De steen is geplaatst ter nagedachtenis aan Bert Nilwik de organisator van de Hoogstraat promenade.
  Met vriendelijke groet,
  Cor Giesen
  Bevrijdingsstraat 19

  Beantwoorden
  • Mevrouw Zijlstra dank u wel voor uw reactie met uw verhaal uit de familiekring, en voor het krantenknipsel. We zullen een en ander in de te maken beschrijving verwerken. Het boekje van de heer Giessen kom ik graag inzien op de Bevrijdingsstraat. Ik ga nog op zoek naar de speech bij de onthulling. Willem Straatman liet weten dat speeches van burgemeesters en wethouders bij dergelijke gelegenheden allemaal bewaard worden. In drankwinkel Woudenberg hoorde ik dat de heer Nilwik een breed geïnteresseerde en heel vriendelijke man was. Door de bijzondere combinatie van ondernemer zijn en in de politiek zitten wist hij wat er speelde onder de bevolking en ook hoe hij steun daarvoor bij de gemeente moest verkrijgen. Iemand anders in de winkel voegde er aan toe: “Hij was altijd heel redelijk!” Van een kennis kreeg ik te horen: “Door die stukjes ga je toch anders naar de stad kijken”.

   Beantwoorden
 3. Beste Laurens,

  Een wat late reactie, maar mogelijk nog wel op tijd voor de beschrijving. Ik woon niet meer in Wageningen en kreeg via een jeugdvriend wiens moeder nog leeft (in Wageningen) uw krantenartikel met raadsel 6.
  Ik heb zo’n 20 jaar geleden een foto-album van mijn moeder gekregen waarin zij allerlei foto’s van mijn vader en zijn familie heeft geplakt. Daarin bevinden zich foto’s van de Hoogstraat ten tijde van de ombouw tot winkelpromenade (1974-1975) en de opening in september 1975. Daarnaast kopieën van krantenartikelen, bijvoorbeeld over de overdracht van het voorzitterschap van de WAVO door mijn vader aan Henk van der Linden, en, ook een artikel met foto van de onthulling van de plaquette waar u naar verwijst. Daarop staan zes personen, mogelijk kunt u ze herkennen. Henk van der Linden staat er volgens mij bij. De titel luidt: “de promenade was een gouden greep”.
  Van dit laatste stuur ik een foto mee, als u geïnteresseerd bent in het andere materiaal neem dan contact met mij op. Ik weet dat mijn vader zich met hart en ziel voor deze promenade heeft ingezet en ik vind het geweldig dat deze plaquette de herinnering levend houdt. Als ik Wageningen bezoek ga ik altijd even kijken.

  vriendelijke groet,
  Sjef Nilwik
  zoon van L.Nilwik (Bert)

  Beantwoorden
 4. Bij Mevr. en de hr Nilwik kopen was als een uitje. Je voelde je er welkom. Heerlijke lieve, warme mensen. Wij kochten altijd meer dan we van plan waren. Maar dat kwam door de verkoop-techniek van de hr.Nilwik. Als mijn vrouw en ik langs zijn dik verdiende gedenksteen lopen, denken we nog vaak aan deze fijne mensen. Een stel tevreden klanten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie