Pieter Pauw en het ziekenhuis.
Pieter Pauw werd op 7 september 1859 in Purmerend geboren.
Vanaf 1894 was Pieter Pauw gemeenteraadslid en in 1902 wethouder in Zaandam.
Tijdens zijn ambtsperiode kreeg Zaandam een ziekenbarak en werd de eerste schoolarts aangesteld.
Pieter Pauw was een fel bestrijder van kinderarbeid, tevens werkte hij aan de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor gemeentewerklieden en stichtte een tehuis voor bootwerkers.
Zijn slechte gezondheid dwong hem te stoppen met zijn werkzaamheden en hij vestigde zich op 23 december 1907 in Wageningen in de villa Over Betuwe aan de Rijksstraatweg.
Pieter Pauw overleed op 14 december 1908 in Wageningen, 49 jaar oud.
Hij werd in Edam begraven.
Zijn weduwe Elisabeth Margaretha Jacoba Pont verhuisde na zijn overlijden naar Amsterdam.
In 1911 schonk mevr. E. M. J. Pauw- Pont haar villa Over Betuwe met erf en toebehoren aan de gemeente Wageningen om deze te gebruiken ten behoeve van de nieuw op te richten: ‘Pieter Pauw Stichting Ziekenzorg’. Op 7 mei 1912 werd het ziekenhuis ‘Ziekenzorg’ aan de Rijksstraatweg geopend. Deze naam was op verzoek van mevr. Pauw.
Vanaf 1950 waren er plannen om de oude villa te verbouwen tot een modern ziekenhuis. Op 14 januari 1958 volgde de officiële (her)opening.
In 1974 werd op de ‘berg’ een nieuw ziekenhuis in gebruik genomen, het Pieter Pauw ziekenhuis.
Na de fusie op 1 juli 1987 van de ziekenhuizen Ede, Bennekom en Wageningen, ontstond in januari 1990 de naam Stichting Ziekenhuisvoorzieningen Gelderse Vallei waarbij ook het Julianaziekenhuis van Veenendaal zich aansloot. De naam Pieter Pauw ziekenhuis verdween. In Ede werd het nieuwe regionale ziekenhuis De Gelderse Vallei gebouwd. Op 26 september 2000 werden de patiënten van de vier ziekenhuizen overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis.
In 2008 werd begonnen met de sloop van het voormalige Pieter Pauw ziekenhuis in Wageningen.
Gelijk met de opening in 1974 van het Pieter Pauw ziekenhuis werd, in hetzelfde gebouw, het verpleeghuis voor geriatrisch-psychiatrische patiënten De Pauwenhof geopend. In 1987 werd De Pauwenhof een zelfstandige stichting.
In 2003 verhuisde De Pauwenhof naar de nieuwbouw aan de Costerweg en werd de naam veranderd in stichting PIETER PAUW.
Door: HMBitter
Wie heeft een afbeelding van de plaquette / het reliëf van dr. Jan Boes, arts en verzetsman, dat in 1958 werd onthuld in het oude ziekenhuis aan de Rijksstraatweg? Het is gemaakt door J. Sikken. Het is meeverhuisd naar het Pieter Pauw ziekenhuis op de Wageningse Berg, en is verdwenen bij de ontruiming van dat gebouw. En wie weet waar het kunstwerk gebleven is?
Volgens mij hangt de plaquette met de heer Boes nu bij de hoofdingang van het Vilentgebouw-aan de Kosterweg in Wageningenoude t nieuwe Pieter Pauw Verpleeghuis ?
Tijdens mijn werk in t oude ziekenhuis hing deze volgens mij in die tijd op de operatieafdeling/gang…
Ben benieuwd of u deze bedoeld?
mvg Joanne
Mijn naam is Frans Hemelop.
Ik ben webmaster van http://www.lvpv.nl en redacteur van ons verenigingsblad ‘Sleutelpost.
Maar niet alleen dat.
Dit jaar heb ik een z.g. persoonlijke postzegel ontworpen die is opgedragen aan Pieter Pauw. Hij was in 1597 de bouwer van het eerste Nederlandse ‘Theatrum anatomicum’. In het Museum Boerhaave in Leiden staat daarvan een replica.
De zegel is er een in een lange reeks van aan Leiden verbonden persoonlijke postzegels. Op genoemde website vindt u er alles over.
Tijdens ‘een zoektocht’ op het internet kwam ik uw organisatie ‘Pieter Pauw’ tegen en het leek me aardig u dit verhaaltje te vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Frans Hemelop
Leidsche vereeniging van postzegelverzamelaars
De Pieter Pauw die beschrijft (het eerste Nederlandse ‘Theatrum anatomicum’.)
is een ander persoon als de Pieter Pauw uit Purmerend- Wageningen .
Beiden waren begaan met de medemens.
Ik heb in 1972 zo ongeveer 7 maanden in dit ziekenhuis gelegen, ik lag er niet echt voor mijn plezier maar als ik eerlijk moet zijn had ik deze tijd niet graag willen missen.
Ik heb er ondanks mijn gebroken bovenbeen een geweldige tijd gehad.
Hulde aan dit ziekenhuis en vooral aan de verpleging op afdeling D waarvan ik nog wel enige namen weet te noemen, ronduit geweldig ziekenhuis, jammer dat het weg is 🙁
Mijn diploma A verpleging daar gehaald ( 1956 ) Zesdaagse werkweek , cursus in je vrije tijd , 14 dagen nachtdienst en een lift die met touwen omhoog getrokken moest worden. Soms met een ietwat gezette hoofdzuster plus een bedlegerige patiënt !!
Ondanks moeite en inspanning een hele goede herinnering aan die tijd !!!!
Wie weet meer over eventuele kunstmatige inseminatie die plaatsvond in de jaren ’70 in het Pieter Pauw ziekenhuis. Gebeurde dit? En zo ja, door welke arts?
Ook op zoek naar informatie over KID in Wageningen!
Maar om te beginnnen, hoe heette het zkh in 1973? Welke artsen werkte er toen en/ of zijn er studenten die wat herinneren betreffende KID. (Mannen die donorzaad hebben afgestaan!?)
Als je niet hier wil reageren. Rechtstreeks mag zeker ook naar: Liekew78@hotmail.com
Hoi Loek en Lieke,
Ikzelf ben verwekt in het Pieter Pauw Ziekenhuis te Wageningen eind 1987. De behandelende arts was Ernst Loendersloot. Hij is een krap jaar na mijn geboorte op 46-jarige leeftijd gestorven. Weet niet of jullie hier een melding van krijgen, maar mochten jullie willen reageren of meer willen weten, noelv9dlaar@gmail.com is de makkelijkste manier! Ben zelf inmiddels ook begonnen aan m’n zoektocht naar m’n biologische vader…
Ik was net in museum De Casteelse Poort alwaar ze het hadden over het allereerste ziekenhuis dat aan de Molenstraat gevestigd was, in wat later Galerie Vos-Vis werd. Volgens mij hadden ze het er daar over dat dat ziekenhuisje ook door Dhr Pauw was begonnen maar ik begin nu te twijfelen.
Hallo, van 1969 tot 1975 heb ik met veel plezier gewerkt in het Pieter Pauw Ziekenhuis. Ik zou het leuk vinden om in contact te komen , met collega’s uit die tijd, ik ben benieuwd, groetjes LENY van AST – CAELERS
Beste Leny,
bij toeval zag ik je bericht op deze site.
Ook ik heb in hetzelfde ziekenhuis gewerkt wat eerst Ziekenzorg heette en het ziekenhuis lag toen nog aan de Generaal Foulkesweg , ben daar begonnen als leerling verpleegkundige in 1965 en behaalde mijn diploma in 1968.
Daarna heb ik er nog enkele jaren gewerkt en het ziekenhuis heette daarna het Pieter Pauw ziekenhuis.
Het zou leuk zijn om herinneringen op te halen.
Hartelijke groetjes,
Eileen Engels.
Goedenavond. Vanaf wanneer is het het pieter Pauw ziekenhuis gaan heten.
afdeling D gewerkt. Leidinggevende zr. Griep en jij waarnemend. Mijn opleiding in Pieter Pauw gedaan.
Onze oudste dochter is in dit ziekenhuis geboren op 5 januari 2000. Het was een niet verwachtte stuitbevalling door Dr Kwikkel. Dat is morgen 23 jaar geleden.