Ad Rietveld

Tekenaar en schrijver

Adrianus Leendert Nelis (Ad) Rietveld werd op 9 augustus 1932 op het adres Onder de Bomen in de gemeente Renkum geboren. Enkele weken na zijn geboorte verhuisde het gezin naar een woning op het landgoed Oranje Nassau’s Oord, waar vader Rietveld werkzaam was.
In de zomer van 1945 kwam het gezin Rietveld in Wageningen wonen.
Ad Rietveld werkte vanaf zijn dienstplicht als thematisch tekenaar op het Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding. (I.C.W.) Dit instituut was vanaf 1967 tot 1992 gevestigd in het Staringgebouw.

Al bij de oprichting in 1973 werd Ad lid van de historische vereniging Oud-Wageningen en was vele jaren actief als vrijwilliger, tekenaar, schrijver, bestuurslid en redactielid.
Ad was medeauteur van diverse uitgaven van de ‘Historische Reeks’ van de vereniging.
Eveneens van zijn hand verscheen in 1993 ‘In Pen en Inkt I’ en deel II in 1998. Gevolgd door ‘Wageningen een goed gevoel’ (2000) en ‘Zwerftocht door Wageningen’ (2001)
Door de redactie van ‘De Veluwepost’ werd hem in 1993 gevraagd artikelen te schrijven voor de rubriek ‘Achteraf bekeken’. Deze artikelen zijn later gebundeld in twee boeken Achteraf Bekeken I, Wageningen, brandende wielen en hete hangijzers 1999 en Achteraf Bekeken II, Wageningen, ijverige handen en Koninklijke feesten in 2006.
Op 10 mei 2005 werd door de historische vereniging het boek ‘Wageningen in Oorlogsbrand’ gepresenteerd, geschreven door Ad Rietveld. Het resultaat van jarenlang onderzoek.
Eveneens in 2005 verscheen: ‘Wageningen in tekeningen’ naar aanleiding van 150 jaar Veluwepost.
Een uitgave vol historische gebouwen in uiterste perfectie uitgetekend.
Voor zijn vele verdiensten en activiteiten voor de historische vereniging Oud-Wageningen werd hem in 1997 de wisselplaquette uitgereikt.
Op 6 april 1998 werd hij tot erelid van de vereniging benoemd.
Op 12 september 1998 ontving hij uit handen van burgemeester Sala het Wagenings Erezilver.

Adrianus Leendert Nelis Rietveld overleed op maandag 30 juli 2007 op 74 jarige leeftijd. Op zaterdag 4 augustus werd hij onder grote belangstelling begraven op algemene begraafplaats “De Leeuwerenk” te Wageningen.

Bronnen:
J.A. Rietveld-Beekhuizen
Archief historische vereniging Oud-Wageningen

Door: H.M. Bitter

 

2 gedachten over “Ad Rietveld”

  1. Waar Ad Rietveld ook mee begonnen was is het verzamelen van oude ansichtkaarten en prenten van en over Wageningen hij had een indrukwekkende verzameling aangelegd die hij einde 1999 aan mij overgedragen heeft en waardoor Ad meer tijd kreeg voor zijn andere activiteiten. Ad verzamelde ook oude versjes en korte gedichten hij was er als de kippen bij als er weer wat geschonken werd aan Oud-Wageningen. Ad was voor mij een vraagbaak over allerlei kleine dingen samen hebben wij een programa opgezet om de collectie digitaal te kunnen bewaren voorzien met alle bekende feiten. Ook waren wij oud collegega’s in het Staring Gebouw van 1967 tot de sloop tweede helft 1998 hij was toen al met de Vut maar regelmatig nog te vinden in het Staring Gebouw zeker als de dienst der Domeinen weer spullen afvoerde die overbodig waren waaronder negatieven en foto’s.

    Willem Ruisch.

    Beantwoorden
  2. Het is jammer dat er in de gemeente Wageningen niets herinnert aan Ad Rietveld. Hij heeft Wageningen prachtig in tekening gebracht. Rietveldlaan bestaat al. Maar er moet toch iets verzinnen zijn dat er een blijvende herinnering gerealiseerd kan worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie