Is dat beeld uit de LTS van Falise of van een ander?

LTS-beeld in loods

Vroeger kon je nog zeggen dat je je hoed zou opeten als je ongelijk had. Omdat we geen hoed te verliezen hebben wagen we het er op: Er ligt een stenen gevelbeeld in twee delen in een loods. Het lijkt op een man met engelenvleugels.

De onvermoeibare Vital Robat van het Leeffestival tipte ons. En inderdaad, een enorm kunstwerk, loodzwaar, met alleen een voorkant, dus uit een muur. De computers in ons hoofd brachten een krantenknipsel naar boven van dat beeld in de hal van de LTS. De foto hebben wij nog maar de tekst niet meer: een beeld van Falise was gered vóór de sloop. Kunstwerk in Technische School DSCF0056 August FaliseWelnu, Falise (1875-1936) was een groot kunstenaar maar dit hoekige, verre van naturalistische beeld is echt niet zijn stijl, eerder die van Willem Reijers (1910-1958), van wie een gevelbeeld op de Campus te bewonderen is.

Wat is de waarheid over dit uit de LTS geredde beeld?
Weet u meer? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

We zijn ongeveer door onze raadsels heen, 30 is een mooi getal om bij te stoppen. Hierna geven wij een terugblik op de successen en de gebleven vragen. Veel recente reacties worden daarin verwerkt.

Voormalige LTS, Wageningen


P1110671

2 gedachten over “Is dat beeld uit de LTS van Falise of van een ander?”

 1. Beste LAurens en anderen,
  graag wil ik even laten weten dat ik deze rubriek met kunstraadsels érg boeiend vind! ik wou dat ik jullie ergens mee had kunnen helpen. Leefde mijn vader nog maar, die had vást het e.e.a. geweten. ik zal de website doorgeven aan ex-wageningers, wie weet komt er nog een tip!
  Dank voor de mooie verhalen,
  Ank Koster
  Brunel 6
  Bennekom

  Beantwoorden
 2. Ik heb een kunsthstoricus de beelden van de engel laten zien en zijn visie daarop gevraagd. Zijn antwoord:
  * het is zeker niet van August Falise
  * een engel met een hamer is geen bekend verschijnsel in de kunst. Wel komen er engeltjes voor die bij een afbeelding van een kruisiging hamer, spijkers e.d. aanleveren. Dat is hier niet het geval.
  * waarschijnlijk slaat de hamer gewoon op het feit dat het beeld hing aan de gevel van een LTS
  * een engel in een afbeelding betekent meestal: beschermengel. Symbolisch bedoeld in dit geval voor de leerlingen van die school.

  Beantwoorden

Plaats een reactie