Waar is de Bloemfontein achter Haagsteeg 4 gebleven?

Bloemfontein_Elffers

Op wat nu het parkeerterrein van sportcentrum De Plataan is, stond vroeger een fontein van ongeveer vier meter hoog. Hij stond achter het oude Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt aan Haagsteeg 4.
Dat gebouw, door architect Blaauw getekend in de stijl van de Amsterdamse School, dateert uit 1923. Professor Sprenger leidde onderwijs en onderzoek in het gebouw en op de proefvelden. Voor de oorlog werd het lab tijdelijk omgevormd tot een ‘fabriek’ voor de productie van zoete most. Hieruit kwam het befaamde Sprengerinstituut voort.
Na de oorlog werden de boomgaarden en proeftuinen uitgebreid tot het hele gebied tussen de Haagsteeg en de Dijkgraaf. Er was een nieuw laboratorium nodig.

Ter gelegenheid van die nieuwbouw (nu De Plataan) kwam er in 1968 een hoge fontein van de kunstenaar Dick Elffers, in de vorm van een lange steel, een kelk en drie bollen. Het kunstwerk was voornamelijk gemaakt van koperen buizen.

Haagsteeg_wageningen

Rond 2007 is het beeld spoorloos verdwenen tijdens de aanleg van de nieuwe woonwijk De Boomgaarden en het parkeerterrein voor Sportcentrum De Plataan.

Graag willen wij weten wat er is gebeurd en waar de Bloemfontein nu is (u kunt uw reactie hieronder plaatsen)!

7 gedachten over “Waar is de Bloemfontein achter Haagsteeg 4 gebleven?”

 1. Zo rond de eeuwwisseling was een (beheerders?)huisje links van Tuinbouwbouwplantenteelt, vanaf de Haagsteeg gezien, gekraakt. De krakers verdienden bij met o.m. de verkoop van koper.
  Weet je zeker dat de bloemfontein nog tot zeker zes jaar later gezien is?

  Beantwoorden
  • Beste Connie, nog bedankt voor je tip en excuus voor de verlate reactie. Wat betreft de datum van verdwijning van de Bloemfontein is er onduidelijkheid en het is mogelijk dat de door ons vermelde datering aan de late kant is. Wij hebben helaas geen aanknopingspunt om over de vermelde krakers informatie te krijgen. De gedachte aan verkoop als koper – die wij overigens al vreesden – is op deze Wiki later door de heer Schouwink herhaald, met details die overtuigend in die richting wijzen. Laurens van der Zee, initiatiefnemer Kunstraadsels.

   Beantwoorden
 2. Wij weten niet meer precies wanneer we het beeld voor het laatst gezien hebben. Wel zagen we op een dag de restanten, vermoedelijk afgeslepen met een slijptol. Toen was duidelijk dat het illegaal verwijderd was. We hebben brieven naar de gemeente, WUR en de projectontwikkelaar geschreven maar niemand wist wat er gebeurd was of voelde zich verantwoordelijk, helaas.
  Ik heb nog wel foto,s , een uit 1998 van de bloemfontein,en van een paar andere beelden voordat ze verplaatst werden.
  Vriendelijke groet,
  Linus en minouk van der plas. Leeuweriksweide 2

  Beantwoorden
  • Beste Linus en Minouk van der Plas, excuus voor de late reactie. Wat goed dat u moeite hebt gedaan om de lotgevallen van de Bloemfontein te achterhalen. Het stemt weinig vrolijk dat de reacties zo vaag waren. Helaas lijken kunstwerken tijdens de overgangsperiode naar een nieuwe eigenaar vogelvrij en worden ze op z’n minst niet onderhouden en beschermd. De informatie van de heer Schouwink in deze rubriek doet het ergste vrezen. We zijn zeker geïnteresseerd in uw foto’s. Is het mogelijk om in elk geval de Bloemfonteinfoto op deze Wiki te plaatsen? Overige foto’s zie ik ook graag. Dank voor het meedenken. Laurens van der Zee, initiatiefnemer Kunstraadsels.

   Beantwoorden
 3. L.S.,

  Van 1964 tot 2000 werkzaam geweest op Tuinbouwplantenteelt (later Tuinbouwproductieketens). Ik weet dat eind jaren 90 de werkplaats van Tuinbouw het kunstwerk ( bloeiwijze van de Ginkgo biloba) gesloopt en het koper verkocht heeft.

  Met vriendelijke groet,
  Henk Schouwink

  Beantwoorden
  • Geachte heer Schouwink, dank voor deze inside-information. Uw versie komt door z’n details en door uw vroegere positie aldaar overtuigend over. Dat de Bloemfontein de bloeiwijze van de Ginko toont is interessante extra informatie. De vernietiging van een beeld van een gerenommeerde kunstenaar had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Mocht het mogelijk zijn aanvullende informatie of informanten te vinden, dan graag. Hoe meer wij daarover weten, des te beter, al is het achteraf. De hoop dat de Bloemfontein nog ergens op ons wacht is vrijwel verdwenen. Laurens van der Zee, initiatiefnemer Kunstraadsels.

   Beantwoorden
 4. In de bovenstaande discussie ontbreekt de naam van de maker van het beeld, dat ik ooit -tijdens mijn inventarisatie in 2004- als “bloemfontein” omschreef, wat dus niet de titel is. Volgens die in opdracht van de WUR uitgevoerde inventarisatie is het beeld gemaakt door Dick Elffers, in 1968 in opdracht van de Rijksgebouwendienst geplaatst bij een nieuwbouw van arch. J. Wiedijk voor een opdrachtsom van fl. 18.000. Het is onder nr. 0163 geregistreerd en gedocumenteerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie