Capitulatie

De officiële capitulatie besprekingen begonnen op zaterdagmorgen 5 mei om 11.00 uur in Hotel “De Wereld”. Dit eerste contact tussen luitenant-generaal Foulkes en de Duitse Chef-Staf Generaal Reichelt werd bijgewoond door de chef-staf brigade-generaal Kitching, Prins Bernhard (als vertegenwoordiger van de Binnenlandse Strijdkrachten) en een tolk. Reichelt kreeg de opdracht om 16.00 uur met zijn superieur Generaal Blaskowitz terug te komen.

Op diezelfde middag om 16.00 uur kwamen beide partijen opnieuw bijeen in de gelagkamer van het zwaar beschadigde Hotel “De Wereld”, nu voor de definitieve ondertekening van de documenten door luitenant-generaal C. Foulkes (als bevelhebber van het 1ste Canadese legerkorps) en J. Blaskowitz (als commandant van het Duitse 25e Leger in de ‘Festung Holland’). Generaal Foulkes deelde hierbij mee, opdracht te hebben van veldmaarschalk Montgomery om Blaskowitz de capitulatie-voorwaarden voor alle Duitse strijdkrachten in noordwest-Europa voor te lezen.

In principe was de capitulatie een feit met een “Jawohl” van generaal Blaskowitz. De besprekingen over het concept van de capitulatie-overeenkomst maakten het echter nodig, dat een nieuw document moest worden samengesteld. Hiervoor was een schrijfmachine nodig, maar in de verwoeste stad bleek er geen voorradig. De ondertekening van het definitieve document had daardoor de volgende dag pas plaats in de Aula van de Landbouwhogeschool, naast Hotel De Wereld, op zondagmiddag 6 mei om 17.00 uur.

Meer foto’s en video:

Door: WO2 met eigen ogen

3 gedachten over “Capitulatie”

 1. Reactie op C
  apitulatie:
  1.De rang van Blaskowitz was kolonel-generaal
  2. De rang van Reichelt was luitenant-generaal
  3. Er zijn in Wageningen op 5 en 6 mei 1945 geen capitulatiebsprekingen gevoerd. De Duitse troepen in Denemarken, Noordwest-Duitsland en Nederland (‘Festung Holland’), vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van admiraal Von Friedeburg, hadden op 4 mei 1945 gecapituleerd, ondertekening van de capitulatieakte 18.30 uur. Blaskowitz stribbelde tegen, maar moest toegeven dat die capitulatie ook hem en zijn leger betrof. In Wageningen zijn op 5 en 6 mei 1945 besprekingen gehouden en regelingen getroffen over de overgave en de aftocht van het Duitse bezettingsleger in West-Nederland (boven de Duitstalige tekst van de overeenkomst in Wageningen staat “Uebergabebefehle”, boven de Duitstalige capitulatietekst van de Lüneburger Heide staat “Kapitulation”). Opvallend is dat er geen foto’s zijn gemaakt (althans die zijn nooit gepubliceerd) van de ondertekeningen in Wageningen, wel van die op de Lüneburger Heide. Foto’s van een ondertekening in Wageningen zouden hebben gesuggereerd dat Foulkes ook een capitulatie in ontvangst zou hebben genomen, evenals Montgomery, maar dat durfde Foulkes blijkbaar niet aan.
  4. De verwijzing naar Bernhard van Lippe kan vervallen. Hij zat er voor spek en bonen bij en had niets in te brengen dan lege briefjes. Hij was niet belangrijker dan verslaggevers en fotografen. Montgomery en Foulkes zagen hem als een omhooggevallen burger in uniform.
  5. Waarvan wel sprake is geweest: de gebeurtenissen van 5 en 6 mei 1945 zijn door de Nederlandse bevolking (emotioneel) ervaren als capitulatie, als genoegdoening voor de vernedering van 15 mei 1940, toen het Nederlandse leger (formeel) capituleerde voor de Duitse invaller.

  Beantwoorden
 2. De werkelijke ondertekening vond plaats in het huidige buurtschap van Wageningen, Nude in een vervallen boerderij op 6 mei 1945. Bernhard was daar niet bij.

  Beantwoorden
 3. Op veel foto’s wordt Reichelt ten onrechte aangezien voor Blaskowitz. Reichelt heeft een jas met donkere kraag, en draagt een bril. Blaskowitz heeft een jas met de zelfde kleur kraag en draagt een kruis van verdienste, en zit tussen Reichelt en een officier van het 25e leger van “Festung Holland”. Beide hebben een platte pet op. De man met de “vechtpet” en de leren jas wordt op zijn beurt vaak ten onrechte weer aangezien voor Reichelt. Dit was vermoedelijk de Chef Staf (?) van Reichelt of Blaskowitz.

  Op het schilderij gemaakt naar aanleiding van de “capitulatie” staat Prins Bernhard afgebeeld in een “houtje-touwtje” jas. Echter deze jas werd gedragen door Kitcher, de Chef Staf van Foulkes.

  Nogal een rommelige weergave van de gebeurtenis(sen) dus.

  Beantwoorden

Plaats een reactie