Commemor-Action in Wageningen

Op 5 februari 2022 hield Commemor-Action Actie in het Torckpark Wageningen een protest in de vorm van een herdenking voor alle slachtoffer van het Europese immigratiebeleid.

Zoals de initiatiefnemers het zelf zeiden: “We herdenken de doden en vermisten aan de Europese grenzen. Op zaterdag 5 en zondag 6 februari staat er een tijdelijk herdenkingsmonument in het Torckpark. Kom langs voor een moment van stilte en bezoek onze artistieke installatie. [6 februari werd uiteindelijk afgelast vanwege het slechte weer. red.] Het monument is gemaakt in solidariteit met de families van de doden en vermisten langs de Europese grenzen. Het staat symbolisch geplaatst langs de stadsmuur van Wageningen, ooit een harde grens.  Meer dan 46.000 mensen zijn inmiddels overleden of vermist terwijl ze op weg waren naar Europa, volgens de internationale organisatie UNITED. En dit zijn alleen maar de gedocumenteerde gevallen.
We mogen degenen die hun leven hebben verloren op zoek naar een betere toekomst niet vergeten. Het monument is een aanklacht tegen de grenzen en het beleid waardoor zij stierven of vermist raakten. Wij roepen op tot waarheid, gerechtigheid en genoegdoening voor de slachtoffers en hun families. Bewegingsvrijheid voor iedereen! Ook in vele andere landen in Europa en daarbuiten vinden op 5 en 6 februari herdenkingen plaats onder de naam ‘CommemorAction’. De datum van 6 februari verwijst naar het bloedbad van 2014 bij Tarajal (in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko), toen de Spaanse Guardia Civil rubberen kogels afvuurde om migranten af te weren die de Spaanse kust probeerden te bereiken. Dit resulteerde in de dood van 15 mensen.

De herdenking was een initiatief van Welkom in Wageningen en de Anti-Racisme Alliantie (ARA) in samenwerking met kunstenaarscollectief Waterlanders en met ondersteuning van Het Actiefonds. 

Plaats een reactie