De Proefvakken van Microbiologie

Van proefvakken tot stadstuin

Aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen ter hoogte van het kleine Arboretum, tussen de vroegere universiteitsgebouwen voor microbiologie en plantenfysiologie, liggen 40 proefvakken die tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden gebruikt, door de toenmalige Landbouw Universiteit.

In de vakken werd de groei van gewassen onder verschillende bodemomstandigheden getest.
Ze werden omstreeks 1920 aangelegd en tot 1980 heerste er een strak bemestingsregime dat voor elk vak anders was en jaar op jaar zorgvuldig uitgevoerd moest worden. ‘ Je mocht niet zomaar van het ene naar het andere vak overlopen. Je moest eerst je schoenen en schoffel ontsmetten met alcohol’ vertelde Jan van de Heert voormalig tuinman.
Van 1980 tot 2001 waren de proefvakken beperkt in gebruik voorwetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk vertrok de universiteit en verkocht het terrein.

proefvakken_microbiologie_wageningen_1

Vproefveldjes-microbiologie-foto-1anwege het unieke karakter in Nederland (en het zeldzame in de wereld) werden de vakken aangewezen als beschermd rijksmonument evenals de universiteitsgebouwen eromheen. Echter de vakken kwamen in handen van een projectontwikkelaar en werden afgedekt met zwart landbouwplastic.
Het terrein werd tot voor kort, voorjaar 2016,  incidenteel ‘opgeschoond’ en lag er verder verwaarloosd bij.
Inmiddels heeft Stichting Groot Hinkeloord, in samenspraak met de projectontwikkelaar en de gemeente Wageningen, zich het lot van de vakken aangetrokken en wil er een toekomst bestendige bestemming aan geven. Op dit moment is een 15-tal vakken in gebruik als moestuin. Schoolkinderen hebben met hulp van particulieren hun eerste peentjes, radijsjes en pompoenen kunnen oogsten.

Stichting Groot Hinkeloord onderzoekt de mogelijkheid om in de  toekomst alle vakken te gaan beheren. Een van de ideeën is het opzetten van een stadstuin interessant als dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en waarvan de producten mogelijk kunnen worden afgezet bij de voedselbank.
proefvakken_microbiologie_wageningen
Overige info:  Geschiedenis van een plak chocola

 

1 gedachte over “De Proefvakken van Microbiologie”

Plaats een reactie