Grafmonument Constant de Rebecque

Grafmonument_Constant_de_RebecqueEven ten westen van het arboretum Belmonte lingt een kleine begraafplaats met de restanten van de oudste kerk van Wageningen.

In 1894 werd een gedenknaald geplaatst ter nagedachtenis aan de stichter van Belmonte (Juste Thierry Baron de Constant de Rebecque 1786 – 1867). De grafzerk  herinnerd aan enkele nazaten die hier ca. 100 jaar geleden werden begraven.

In 1951 kocht de universiteit ruim 17 hectare van het landgoed Belmonte om haar botanische tuin te kunnen uitbreiden. Het landgoed verkeerde na de Tweede Wereldoorlog in deplorabele toestand en kon voor een symbolisch bedrag van de Stichting Het Gelders Landschap worden gekocht. De universiteit werd hiermee ook eigenaar van de Holleweg, de uitgesleten doorsteek door de stuwwal die onderdeel uitmaakt van de prehistorische route tussen de Veluwe en de Betuwe. En ook het familiegraf van Baron de Constant Rebecque was bij de koop inbegrepen. De universiteit heeft zich verplicht dit graf tot in lengte van jaren te onderhouden.

Bron: Rijksmonumenten.nl en Resource

door: E. Visser

Plaats een reactie