Harmen Meurs

Harmen Meurs, naamgever van het Harmen Meurspad in Nieuw Kortenoord, was schilder in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Een succesvol kunstenaar, die ook in het buitenland exposeerde. Hij hield zich goed op de hoogte van wat er in de internationale kunstwereld speelde. Hij was dan ook vaak op studiereis, onder andere naar Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Amerika. Harmen Meurs werd in 1891 in Wageningen geboren. Zijn vader had een schildersbedrijf en handel in meubelen en tapijten. Zowel Harmen als zijn broer Jan waren artistieke talenten. Zijn broer werd architect. Harmen kreeg in Wageningen les van Louis Raemaekers en August Falise. Hij deed vervolgens een avondcursus aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en ging ook in de hoofdstad wonen. Hij deelde daar een huis met andere artiesten, waaronder de beroemde filmmaker Joris Ivens.

Meurs schilderde stillevens, landschappen, boerentaferelen en figuren. Hij raakte betrokken bij de kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken’. Zijn vroege werk laat invloeden van Vincent van Gogh zien. Daarna werd hij geïnspireerd door het kubisme en expressionisme en het Fauvisme (met veel kleur en vormen). In 1929 en 1930 organiseerde hij spraakmakende tentoonstellingen over de ‘Neue Sachlichkeit’ en het ‘Surrealisme’.

Meurs was een fel tegenstander van het nationaalsocialisme en gaf daar al voor de oorlog uiting aan in zijn werk, zoals ‘Protest tegen Nazi-terreur’ (1936). Hij weigerde lid van de Reichskulturkammer te worden en raakte zo als kunstenaar in een isolement. Ook tijdens de oorlog schilderde hij antinazistische werken. Na de bezetting vertrok hij uit Amsterdam en ging wonen in Speuld op de Veluwe. Hij bleef schilderen tot zijn dood in 1964.

Door: Pauline Schakenbos

1 gedachte over “Harmen Meurs”

  1. LS
    Kunt u mij zeggen wat het adres in Speulde op de Veluwe was van Harmen Meurs? Hij was een goede huisvriend van Mijn ouders in Arnhem. Ik heb mooie jeugdherinneringen aan logeerpartijen in zijn huis in Speulde. Ik probeerde per fiets dat huis vandaag te vinden hetgeen niet lukte. Kunt u mij helpen aan het adres?

    Beantwoorden

Plaats een reactie