Jan Gerrit Jordens

Jan Gerrit Jordens (geboren 1883) is bekend als Groningse schilder, lid van De Ploeg, een groep vernieuwende kunstenaars. Hij is echter in Wageningen geboren. Zijn ouders hadden hier een kruidenierszaak. Na de middelbare school vertrok hij naar Den Haag om te werken bij lithografisch bedrijf Lankhout. Meer nog dan lithograaf wilde hij echter tekenleraar worden. ‘s Avonds haalde hij daarom zijn MO akte de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Hij werd tekenleraar in Warffum en daarna, van 1916 tot hij met pensioen ging, tekenleraar bij de HBS in Groningen.

Hij heeft veel betekend voor het tekenonderwijs. Als docent ontwikkelde hij nieuwe lesmethodieken en hij voerde het linoleum snijden en de vrije expressie in. Door zijn baan als tekenleraar maakte hij niet veel schilderijen gedurende de jaren twintig, dertig en veertig. In deze periode ontwikkelde hij zich echter wel verder. Naast het schilderen en tekenen van landschappen, figuren, portretten en stillevens experimenteerde hij met abstracte schilderkunst, van expressionisme naar kubisme, zoals Picasso.

Zijn hoogtepunt beleefde Jordens in de jaren vijftig en zestig toen hij zelf de zeventig al gepasseerd was. Hij schilderde veel in kleurrijke, zachte tinten in waterverf en ecoline. In zijn stijl zijn Franse invloeden te zien. Jordens stierf in 1962. Zijn artistieke oeuvre en didactische kwaliteiten werden in 1956 bekroond met de Culturele Prijs van de provincie Groningen. Van Jordens worden nog regelmatig schilderijen verhandelt. Prijzen tussen 5.000 en 10.000 euro. Museum De Casteelse Poort kreeg vorig jaar een werk van Jan G. Jordens in bezit, geschonken door de Vrienden van het Wagenings Museum. Het is een kleurrijke, abstracte aquarel getiteld ‘Compositie’.

Door: Pauline Schakenbos

 

Plaats een reactie