Johan Karsch

Johan Karsch was een bevlogen kunstenaar die onverwacht op 33-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Door zijn grote werklust liet hij desondanks zo’n 800 kunstwerken na.

Johan Karsch werd geboren in 1945 in Renkum. Hij was autodidact. Later heeft hij nog wel een cursus boetseren gedaan aan de kunstacademie. Hij had duidelijk kunstenaarsbloed. Toen hij nog weinig geld had, leerde hij zichzelf lassen om in zijn vrije tijd beelden te creëren van stukken oud ijzer. Daarnaast maakte hij beelden van polyester. Hij is echter vooral hij bekend van de bronzen beeldjes met levendige figuren, zoals spelende kinderen, sporters, boeren, muzikanten. Hij boetseerde die in bijenwas, maakte er een mal van waarin het brons werd gegoten. Dit deed hij grotendeels zelf bij een bronsgieterij in Rumpt. In 1971 kwam hij met zijn gezin naar Wageningen, omdat hij aan de Niemeijerstraat een pand van een voormalig aannemersbedrijf kon betrekken. Hij gaf ook les en gaf ruimte aan jonge kunstenaars om zich te ontwikkelen.

Karsch was ook een actievoerder met protesten tegen de Vietnam oorlog en tegen burgerlijkheid en kwam op voor de waardering en belangen van kunstenaars. Uit zijn In Memoriam door Adri de Waard spreekt hoe hij als persoon en kunstenaar was. “Johan’s leven was één brok turbulentie. Een niet te stuiten woeligheid die zich uitte in zijn privéleven, zowel als in zijn kunstenaars-zijn. Buiten zijn atelier een verwoed liefhebber van paardrijden, watersport en reizen, daarbinnen een bewogen schepper van bronzen beeldjes en beelden waar de dynamiek van afstraalde.” Na zijn dood is een boekje over Johan Karsch gemaakt waarvan een exemplaar is in te zien in het gemeentearchief.

In Nieuw Kortenoord is een straat naar hem vernoemd.

Door: Pauline Schakenbos

30 gedachten over “Johan Karsch”

 1. Goedendag,
  Mijn ouders hebben ooit een beeldje van Johan Karsch gekocht, ik vind dat zo’n mooi beeld dat ik mij afvraag of er nog beelden van hem te koop zijn?
  Weet u een adres waar ik zou kunnen informeren?
  Met vriendelijke groet
  Greet Harinck

  Beantwoorden
 2. Beste mevrouw Harinck,

  Waren op zoek naar de kunstenaar Johan Karsch en zagen uw verhaal. Wij zijn in het bezit van een BRONS/ LEREN LOPEN. Bijgaand een foto. Heeft u interesse??

  Vriendelijke groet,

  J.H.Scholten

  Beantwoorden
 3. Ben in bezit van het mooie beeld van Johan de hengsten keuring ben er blij mee heb dit ooit van mijn vader en moeder gekregen die dit weer van Johan gekocht hadden.Ik zelf heb Johan ooit ontmoet bij plaatsing van de winkelende meisjes op de deur bij Ton van Den Hout

  Beantwoorden
  • Hallo Rob. Ja het is een mooi beeld die hengstenkeuring. Mag ik u een brutale vraag stellen. wilt u het beeld soms verkopen?

   met vriendelijke groet
   mevr. J.Karsch

   Beantwoorden
  • Hallo Ger. Ik zie net de beelden, ze zijn inderdaad mooi.Mijn vraag is zou u zo vriendelijk willen zijn om even contact met mij op te nemen want ik heb een paar vragen.
   Mijn telefoonnr. is 0616234115.
   Met vriendelijke groet

   Beantwoorden
 4. Hallo mijnheer Bosman, ik ben zeker geïnteresseerd
  Wilt u misschien per mail contact met mij opnemen?
  Of als u een adres/telefoonnummer achterlaat neem ik even contact op.

  Met vriendelijke groet,
  Aad Wissink.

  Beantwoorden
 5. Geachte mevrouw Karsch,

  Onze afspraak wil ik afzeggen. Volgens mij heeft het geen zin u helemaal uit Monster naar Ede te laten komen.

  Sorry voor het ongemak. Met vriendelijke groet,
  Henk Bosman

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Gerdien, is het beeldje nog in uw bezit? overweegt u verkoop? Het is van de hand van de broer van een vriendin van mij, als het binnen mijn bereik ligt wil ik het graag aan haar teruggeven. Laat u mij weten of er mogelijkheden zijn? vast bedankt.

   Beantwoorden
  • Het beeld is niet te koop, ben er zelf erg aan gehecht.
   Vond deze website en besloot een foto te plaatsen zodat op deze manier er meer mensen van kunnen genieten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie