Jan de Goede is oprichter van Historische vereniging Oud-Wageningen. Hij werd in 1926 geboren in het Friese Sloten. Zijn vader was een Amsterdammer, zijn moeder een Wageningse. Door de vroege dood van zijn moeder woonde hij grotendeels bij zijn opa, koster in Wageningen. Mede door de verhalen die deze vertelde, raakte Jan geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad. Na zijn diensttijd woonde hij in Amsterdam en trouwde met Nel Olie. Ze kregen drie kinderen. Hij was reclametekenaar in Amsterdam en bij de drukkerij van zijn oom in Wageningen. Toen deze plotseling overleed nam hij de drukkerij over. Hij maakt er een offsetdrukkerij van, destijds een nieuwe techniek. Hij ontwikkelde zich tot een kundig drukker.
Jan de Goede was een actieve, ondernemende man. Hij zat bij diverse verenigingen, zoals de filatelistenvereniging en de Wageningse automobielclub. Hij legde makkelijk contact en wist mensen te enthousiasmeren. Bij zijn dagelijkse wandelingetje met de hond door de stad ging hij graag een gesprek aan. Vaak over veranderingen in de stad en het behoud van bijzondere plekken. Een van de zaken waar hij zich hard voor maakte was de Nudepoort (hoek Emmapark Nudestraat). Samen met anderen heeft hij voor elkaar gekregen dat de resten van het bastion behouden bleven. Ze zijn in 1967 gerestaureerd. In 1973 heeft Jan mensen enthousiast gemaakt om een historische vereniging op te richten. Al de eerste avond die men in de Junushoff hield over de plannen tot oprichting trok veel belangstellenden. Hij maakte zich ook hard voor de oprichting van een historisch museum. In de Casteelse poort is een zaal naar hem vernoemd. In Nieuw Kortenoord is een straat naar hem vernoemd.
Door: Pauline Schakenbos
Het graf van De Goede op de Algemene Begraafplaats is in 2014 geruimd. Net in deze periode werd (opnieuw) begonnen met een oriëntatie op welke graven misschien behouden konden worden, omdat ze van voor Wageningen belangwekkende personen zijn. De Vereniging Oud Wageningen ontdekte echter net te laat dat het graf van de Goede ook op de lijst stond verwijderd te worden, waardoor andere opties niet meer overwogen hoefden te worden.
Meer hierover is te lezen in “Leven na de dood in Wageningen? 149 graven vervallen op de Leeuwerenk.” In Oud-Wageningen Contactblad van de Historische Vereniging Oud-Wageningen nummer 2014: 42-4.