Het eerste raadsel uit onze serie gaat over een gevelsteen.
Aan een van die leuke zijstraatjes van de Hoogstraat, de Kapelstraat, hangt op nummer 4 op de eerste etage een gevelsteen aan de muur. Daaronder zit een garagedeur. Het is te zien dat hier een bedrijf gevestigd was of is. De gevelsteen is opvallend dik. Er staat een jongeman op met een kan en een drinkbeker. Zijn hoofd leunt nogal dromerig tegen de kan die hij omhoog houdt. Spoedig zal hij merken dat hij water of een ander vocht, bijvoorbeeld wijn, aan het morsen is over zijn blote benen.
In een artikel in het blad Oud-Wageningen uit 1985 schrijft I.C. Rauws over Wageningse gevelstenen. Over deze steen zegt hij dat die Bacchus voorstelt, de god van de wijn van de Romeinen, en dat in dit pand vroeger een bierhandel was gevestigd van A. Mulder, agent van de Amstelbrouwerijen.
Ergens anders vonden we, dat de steen misschien van 1950 dateert.
6701 DD Wageningen, Nederland
Heel graag willen we weten welke kunstenaar die steen heeft gemaakt, wat de titel is en uit welk jaar hij stamt. Alle informatie is welkom (u kunt uw reactie hieronder plaatsen)!
Wat een leuke actie, dit. Ik ga hem zeker volgen en waar mogelijk aan oplossingen trachten bij te dragen.
Dit beeldje lijkt me inderdaad duidelijk een afbeelding van Bacchus. Hij doet me zelfs op het eerste gezicht een beetje denken aan de Bacchus van Michelangelo, vooral door de houding van de armen.
Informatie over de maker heb ik helaas niet. Wel weet ik dat het beeldje ook als Bacchus wordt vermeld in “De Dikke Zeven (DDZ)”, deel 4a.
Arie Mulder, voorheen kastelein van Café de Keijzer, is volgens mij een zoon van de A. Mulder van de bierbottelarij in de Kapelstraat. Is er via die weg misschien nog informatie over deze kleine Bacchus te verkrijgen?
Nog een aanvulling: is het beeldje al van de muur gehaald om te kijken of er misschien iets op de achterkant staat?
Van Wageningenkenner A.G. Steenbergen kregen we een schriftelijke reactie op raadsel 1, de gevelsteen aan Kapelstraat 4. Hij schrijft: “Het is een beeld van een Bacchusfiguur, de god van de wijn, 50 cm hoog en in 1942 geplaatst voor de bottelarij De Amstel (agent A. Mulder), Kapelstraat 4. Herbouw na verwoesting binnenstad. Maker: Pieter Starreveld, beeldhouwer, Amsterdam, 1911 – 1989.”
Raadsel 1 is opgelost. De gevelsteen aan Kapelstraat 4 is van Pieter Starreveld, dezelfde die het houten beeldje boven een zijdeur van de Grote Kerk, “Doop van Christus”, heeft gemaakt. Wageningenkenner A.G. Steenbergen zette ons op het spoor, de beheerders van de website over Pieter Starreveld bevestigden het. In zijn dagboek staat op 1 december 1942: “Inmiddels vanaf 1 December bezig met een Bacchus figuur ± 50 cm hoog, bas-reliëf opdracht Amstelbrouwerij te Amsterdam, bestemd voor Wageningen, bottelarij “De Amstel”.
Beste lezer, wellicht nog een aanvulling op het artikel over de/een brouwerij aan de Kapelstraat. Al in 1736 wordt er gesproken over Reynier van Schuijlenborgh die, naast dat hij burgemeester van Wageningen was, achter zijn huis ook een brouwerij had. Ook verzorgde hij het postverkeer tussen Nijmegen in Wageningen vanaf 1733. Al met al dus een druk baasje.
Via het boek van Anton Zeven “Wie woonde waar in Wageningen” kwam ik aan deze informatie.
Wat ontzettend leuk dit! Dit was het huis van mijn opa en oma. Mijn opa had daar inderdaad een brouwerij.
Toen het huis verkocht werd wilden ze de gevelsteen graag meenemen, helaas mocht dat niet meer omdat het huis inmiddels onder Monumentenzorg valt.