Slot: Deze raadsels zijn opgelost

collage_kunstraadsels_opgelost_360Onderstaande raadsels zijn mede door lezers opgelost.

Van nummer één, een gevelsteen in de Kapelstraat, wist Wageningenkenner Steenbergen de maker: Pieter Starreveld, hij maakte ook het houten beeldje boven een zijdeur van de Grote Kerk.

Raadsel 2, de Bloemfontein van Dick Elffers: Volgens iemand van de vroegere Landbouwuniversiteit heeft de eigen dienst het gesloopt.

Het stenen fonteintje in Belmonte, raadsel 5, is van ouderdom ingestort. De kunstenaar blijft onbekend.

Raadsel 6, ‘Wie was Nilwik?’ leverde vele reacties op: Een sympathieke en doortastende man, ondernemer en politicus.

Raadsel 7, de maker van de Dierenzuil, wist oud-hoogleraar Osse: Albert Diekerhof.

Raadsel 9, het omvergereden kraantje van het 5 Meiplein: De gemeente, Ceres (de schenkers in 1978) en het waterleidingbedrijf gaan het na reparatie weer plaatsen.

Het bronzen gevelbeeld van Raadsel 10 is teruggevonden dankzij diverse universiteitsmedewerkers, het hangt nu in Radix op de Campus, de maakster was Fri Heil (1892 –1983), Rondleidingen Wageningen vond haar naam.

Raadsel 14, het verdwenen anker, is na een tip van kunstbeheerder Ad van der Have teruggevonden aan de rand van de Campus. Studievereniging Heeren XVII gaat het in ere herstellen.

Raadsel 15, de bank op de Grebbedijk, kreeg veel reacties, Omroep Gelderland kwam filmen en heeft bestuursleden van Wageningen Monumentaal geïnterviewd. Mogelijk als gevolg hiervan gaan gemeente en Waterschap gezamenlijk bank en sluis opknappen.

Raadsel 16, het beeld van hout en steen van Ubbo Scheffer, kreeg het verwachte antwoord: afgevoerd naar de stort bij reorganisatie van de tuin rond Hinkeloord toen beeldengalerij Het Depot daar kwam.

Raadsel 22, een beeld bij het Agrobusinesspark, leverde als maakster Marina van der Kooi op en als onbedoeld effect een poging tot diefstal van het beeld.

Andreas Hetfeld, de kunstenaar van raadsel 26, het vliegtuig van wilgentenen, hebben we gesproken. Hij heeft mooie foto’s gestuurd en hij exposeert regelmatig in Het Depot.

De wandschilderingen van Leo Schatz in het vroegere Entomologiegebouw, raadsel 28, zijn voorgoed verdwenen. Myrthe de Wilde, dochter van insectenprofessor De Wilde, en monumentenambtenaar Van den Wijngaart hebben voor de sloop nog foto’s gemaakt.

Onze grote dank voor uw hulp! Wij gaan door op wikiwageningen.nl!
Laurens van der Zee, mede namens Rondleidingen Wageningen en stichting Cultuur in Wageningen.

Welke raadsels zijn nog niet opgelost?

kunstraadsel_collage_360In september 2014 startte onze serie Kunstraadsels van Wageningen. In totaal hebben wij 30 raadsels aan u voorgelegd. Velen hebben gereageerd! Sommigen zeiden: “Door deze rubriek ben ik me bewust geworden van de kunst in de openbare ruimte”. Wij danken Stad Wageningen en overige media voor de beschikbaar gestelde ruimte.

In twee artikelen maken wij de stand op. Eerst de nog openstaande vragen. Reacties nemen we nog mee in het allerlaatste stuk, volgende week, over de raadsels die wél zijn opgelost.
Ja, er knagen nog raadsels! Uit respect voor de kunstenaar en het kunstwerk blijven wij zoeken:

Het beeld uit Zimbabwe bij het Droomhuis – ergens bij het bestuur of elders moet een certificaat zijn met de naam van de kunstenaar. Waarom wordt in die kringen niet harder gezocht?
De knielende vrouw, dat prachtige gevelbeeld dat op de campus staat. Er moet een archief zijn waarin de maker staat.
Het gevelreliëf “Land- en tuinbouw” van Cor Hund. In boeken wordt het beeld “verdwenen” genoemd maar wij hebben het in 2010 zien liggen op de campus. Waar is het?
Die kei op een L-vormige bakstenen basis waar vroeger het Kopshuis stond. Mogelijk toch van de tuinarchitect maar het blijft onzeker.
De keramiektableaus aan de St Jozefschool en de gymzaal in de Nude: de kunstenaar is toch betaald? Dan moet die naam toch ergens staan?
En juist nu, bij 70 jaar bevrijding: de plaquette ter herinnering aan arts en verzetsman Jan Boes moet gewoon terugkomen of nagemaakt, maar we hebben nog steeds geen afbeelding!
Die IPO-fontein, daar hebben toch mensen bij gewerkt? Laat ze minstens hun herinnering met ons delen. Dat vreemde bruine beeld bij het belastingkantoor aan de Marijkeweg: doodstil bleef het.
De tegeltableaus van die ouwe trouwe LTS: geen enkele aanwijzing! Beelden op de Berg hulde zich in stilzwijgen na onze vraag naar hun archief.
“Haken en Cirkels”, het verrommelde kunstwerk in Haarweg 10, nog steeds geen kunstenaar bekend.
Gevelsteen “Delhorst” herkomst nog onbekend.
De Nederlandse vertaling van de capitulatieplaquette op hotel De Wereld is nog steeds niet terug.
Het muurbeeld uit de hal van de LTS: natuurlijk staat ergens van wie dat is. Kom op besluitvormers uit die tijd!

Is dat beeld uit de LTS van Falise of van een ander?

LTS-beeld in loods

Vroeger kon je nog zeggen dat je je hoed zou opeten als je ongelijk had. Omdat we geen hoed te verliezen hebben wagen we het er op: Er ligt een stenen gevelbeeld in twee delen in een loods. Het lijkt op een man met engelenvleugels.

De onvermoeibare Vital Robat van het Leeffestival tipte ons. En inderdaad, een enorm kunstwerk, loodzwaar, met alleen een voorkant, dus uit een muur. De computers in ons hoofd brachten een krantenknipsel naar boven van dat beeld in de hal van de LTS. De foto hebben wij nog maar de tekst niet meer: een beeld van Falise was gered vóór de sloop. Kunstwerk in Technische School DSCF0056 August FaliseWelnu, Falise (1875-1936) was een groot kunstenaar maar dit hoekige, verre van naturalistische beeld is echt niet zijn stijl, eerder die van Willem Reijers (1910-1958), van wie een gevelbeeld op de Campus te bewonderen is.

Wat is de waarheid over dit uit de LTS geredde beeld?
Weet u meer? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

We zijn ongeveer door onze raadsels heen, 30 is een mooi getal om bij te stoppen. Hierna geven wij een terugblik op de successen en de gebleven vragen. Veel recente reacties worden daarin verwerkt.

Voormalige LTS, Wageningen


P1110671

Wie heeft de vertaling van de capitulatie-gedenkplaat?

Beide plaquettes GemeentearchiefErgens op een schoorsteenmantel of in een verzameling van oorlogsspullen moet zich een tekstplaatje bevinden dat eigenlijk op Hotel de Wereld hoort. Is de viering van 70 jaar bevrijding geen mooi moment om het terug te brengen? U zegt toch gewoon dat u het gevonden hebt?

Iedereen blij.
In elk geval Bart van Aller, de bouwhistoricus die zoveel van Wageningen weet en zoveel moeite heeft gedaan om mooie oude elementen terug te brengen in de stad. Helemaal vanuit de Fiji-eilanden, waar hij tijdelijk werkt, vroeg hij ons dit raadsel aan te kaarten.

Groot gelijk, want de capitulatie-plaquette op de hoek van Hotel De Wereld, bij de serre, is al jaren niet compleet.
De tekst die er aan herinnert dat in dit gebouw de overgave van de Duitse troepen in Plaquette_Ned_vertaling_Capitulatie_wageningenNederland tot stand kwam, staat er alleen in het Engels: “In this building…”, enzovoort. Maar vlak na de oorlog heeft er wel degelijk een Nederlandse vertaling onder gehangen. Die was al snel gestolen, en teruggehaald door Canadese soldaten, aldus Van Aller, maar daarna is ie weer verdwenen. Daar-hoort-gewoon-een-Nederlandse-tekst-te-staan! Het is óns land toch, dat bevrijd werd?

Weet u meer? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

5 Mei Plein, Wageningen, Nederland

Plaquette en hekwerk Overgave 5 mei plein

 

Zijn Vliegend Hoofd en Insecten echt gevlogen?

28 Wandschildering Vliegend Hoofd voormalig Binnenhaven 7-9 Entomologie Leo Schatz 1976

WA119-2 Wandschildering Insecten voormalig Binnenhaven 7-9 Entomologie Leo Schatz Uit Wag Kunstsc Kunstwerken die vastzitten op een muur, dat kan lastig zijn. Niet als je er eeuwig woont natuurlijk, maar wel als je wilt verhuizen of de boel plat wilt gooien. Tja, daar zijn regels voor, maar die worden helaas verschillend uitgelegd.
De universiteit heeft diverse gevelkunstwerken bewaard en op de Campus herplaatst. Naar één ervan, een beeldhouwwerk van Cor Hund, zijn we echter nog steeds op zoek.

Maar deze abstracte muurschildering uit 1967, in de wandeling ‘Vliegend Hoofd’ genoemd, en het werk ‘Insecten’ (1961) hebben het waarschijnlijk niet overleefd toen het langgerekte gebouw aan de Binnenhaven / Kortenoord Allee werd gesloopt.
Het middenstuk is behouden en daardoor bleef van dezelfde kunstenaar, Leo Schatz (1918 – 2014), een enorm mozaïek in de toenmalige hal bewaard. Je kunt het voortaan als buitenmuur bewonderen. Zo’n goocheltruc is voor zijn muurschilderingen niet uitgehaald, vrezen we.

WA119-4 Wandschildering Insecten voormalig Binnenhaven 7-9 Entomologie Leo Schatz Uit Wag KunstscAls ze nu maar de regels hebben gevolgd en tenminste een paar goede foto’s hebben gemaakt! Wie heeft er betere dan het bovenstaand vage kiekje?
U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

Nederland

Hebt u nog vragen of weet u nog een raadsel? Meld ze, we gaan binnenkort deze rubriek afsluiten met een terugblik.