De Holleweg

Een weg met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 9%, die een bergwand doorsnijdt, dat verwacht je niet snel tegen te komen anders dan in Zuid-Limburg, de Holleweg in Wageningen is toch echt die fikse kuitenbijter! De meeste hollewegen komen weliswaar voor in het Zuid-Limburgse heuvellandschap maar in het Gelderse Stuwwallenlandschap vindt je ze ook. Het zijn veelal wegen met aan beide zijden steile wanden die al dan niet begroeid zijn.

De Holleweg in Wageningen is onderdeel geweest van een prehistorische route die de Betuwe verbond met de Veluwe. Bij het huidige Lexkesveer was een zogenaamde voorde een doorwaadbare plaats waar de rivier kon worden overgestoken.

Holle wegen zijn bijzonder omdat er door hun verzonken ligging een microklimaat heerst. Er is weinig wind, het is er schaduwrijk en vochtig en in de zomer lekker koel en dat biedt voor veel dieren en planten een uitstekende leefomgeving.

 

 

1 gedachte over “De Holleweg”

  1. Vandaag een wandeling over het Bergpad gemaakt, ook over de Holleweg naar het arboretum Belmonte. In de herfst is de Holleweg een plaatje met al het blad!

    Beantwoorden

Plaats een reactie