Rijkslandbouwschool Wageningen

In 1876 werd de Rijkslandbouwschool in Wageningen gevestigd. De Rijkslandbouwschool startte met een driejarige hbs en een tweejarige kopstudie. De 32 studenten die in het eerste jaar startten kregen les op een perfecte locatie voor landbouwonderwijs, midden op het platteland omringd door zand-, klei- en veengrond.

rijkslandbouwschool-wageningen-1876
Rijkslandbouwschool Wageningen in 1876 – tegenwoordig bekend als ‘Gebouw met de klok’

De school bleek in een grote behoefte te voldoen, maar had ook wat last van de snel veranderende wensen op onderwijsgebied. Uiteindelijk, na tweede eerdere reorganisaties, werd besloten in 1904 de Rijkslandbouwschool weer op te heffen en deze te vervangen door vier zelfstandige inrichtingen, allen gevestigd te Wageningen. Deze inrichtingen werden de Rijks Hogere Land-, Tuin- en Bosbouwschool, de Rijkslandbouwschool, de Rijkstuinbouwschool en de Rijks Hogere Burger School.

De Rijks Hogere Land-, Tuin- en Bosbouwschool is sindsdien sterk gegroeid en kreeg in 1918 erkenning door een verheffing tot Landbouwhogeschool. De Rijkslandbouwschool maakte ook een sterke groei door. Zij kwam echter wel vlot in de problemen. Niet alleen boerenzonen, met een voorkeur voor de praktijk van de Nederlandse landbouw, stroomden toe, maar ook tal van stedelingen, met een voorkeur voor de tropische landbouw, kwamen naar Wageningen. Deze laatste groep werd uiteindelijk verreweg de grootste, terwijl het onderwijs afgestemd was op de behoefte van de Nederlandse landbouw.
Als gevolg van een herziening van de wet op het wetenschappelijk onderwijs heette de Landbouwhogeschool vanaf 1986 Landbouwuniversiteit.

Het ontwerp van Arboretum De Dreijen dateert van 1895 en staat in direct verband met de totstandkoming van de Rijkstuinbouwschool een jaar later. De aanstaande leerlingen moesten hier kennis kunnen maken met het ‘materiaal van de tuinbouwwetenschap’, in dit geval vooral sierbomen en -struiken.

Door: M. Voerman

4 gedachten over “Rijkslandbouwschool Wageningen”

 1. L.S
  Ik heb net na de oorlog in 1946 op de L.H.S. in de Herenstraat op de administratie gewerkt bij dhr. Wilhelmie. van Hasselt en de heer Wieringa. Daar heb ik in de kluis de hele kaartystemen van al de jarenlang ingeschreven en afgestudeerde studenten van de grond moeten rapen en weer op orde gebracht. WAT EEN WERK was dat. Alles was vuil want er was een heleboel in de bezetting vernield in die kluis en echt alles lag besmeurd op de grond verspreid
  Leuk he ? Vriendelijke groeten. .R. de Weijer. van Ree.

  Beantwoorden
 2. Ik wil toch nog even wat vertellen. De foto van het graf van Kees Mulder,heeft voor de steen een vaas staan. Dat is leuk want ik breng al sinds jaar en dag op 4 – 5 Mei bloemen bij hem. Ik ben ook [ wat ik erg vreemd vind, tot nu toe,door de jaren heen , de enige die dat gedaan heeft. Dat begrijp ik dus niet. Door mijn leeftijd [89 jaar] kan ik dat nu niet meer zelf doen en ik woon bovendien niet meer in Bennekom, Maar een lieve vriendin ging de laatste paar jaar met mij naar het kerkhof toe en gaat in het vervolg zonder mij zelf bloemen brengen. Hij was een lieve man die wij al jaren voor de oorlog kende en die ik nooit vergeten ben. Reintje.

  Beantwoorden
 3. Jaap van Waalwijk van Doorn
  17 december 2020
  Mijn Grootvader, dhr. Jaap van Lonckhuyzen, de latere President-Directeur van de Heide Maatschappij, heeft hier nog gestudeerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie