Heeft Beelden op de Berg een geheugen?

Stile1985 Ian Hamilton Finlay Beelden op de BergDit is zomaar een kunstwerk uit een van de openluchttentoonstellingen ‘Beelden op de Berg’. Het heet ‘Stile’ ofwel ‘Schapenhekje’ en is in 1985 gemaakt door de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay (1925 – 2006). We kunnen trots zijn op die grote tentoonstellingen in arboretum Belmonte. Om de vijf jaar, sinds 1976, zetten ze Wageningen op de kaart. In 2013 hadden we de tiende editie, nummer elf in 2018 belooft nog groter te worden. Wat een geschiedenis, wat een rijkdom aan kunst! Maar wil je het lot weten van die poëtische scheppingen van Hamilton Finlay? Weinig kans.

Waarschijnlijk zijn de houten beelden in stilte vergaan, geen fotograaf heeft ze gevolgd. Wil je weten wie en wat er allemaal gestaan heeft al die jaren? Geen kans. Het stukje ‘Geschiedenis’ op de website telt 54 regels zonder plaatjes, met slechts een handvol namen. Zo lijken de honderden kunstenaars en kunstwerken vergeten te zijn, die deze expositie groot hebben gemaakt. Alle catalogi op de website vinden wij minimaal vereist.

6703 Wageningen, Nederland


Heeft u nog meer documentatie? Weet u meer? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

3 gedachten over “Heeft Beelden op de Berg een geheugen?”

  1. Van Jolanda Verbeek kregen we per brief de mededeling dat zij enkele eigen foto’s bezit van Beelden op de Berg uit 1985. Zij heeft aangeboden deze te scannen en door te mailen. Van mevrouw Hampel kregen we een puntgave catalogus van Beelden op de Berg nummer 6, 1993, door de bus, een veel mooier exemplaar dan we zelf bezitten. Mondeling kregen we van iemand de tip dat leden van de Cameraclub van Wageningen waarschijnlijk zelf veel edities van BodB hebben gefotografeerd – dit zou een schat aan beeldmateriaal kunnen opleveren, we gaan hier navraag naar doen. Het is in elk geval te hopen dat Beelden op de Berg er aan toe kan komen alle catalogi te scannen en op de site te zetten zodat een openbaar archief ontstaat. Onze dank voor het meedenken en voor de aangeboden documentatie!

    Beantwoorden
  2. Het archief van Beelden op de Berg is ca. 1998 door ondergetekende, toenmalig bestuurslid, samen met een mede-bestuurslid geordend. Daarin zijn alle catalogi en ook veel foto’s van de tentoonstellingen die er tot dan toe geweest zijn. Het huidige bestuur zal hiervan op de hoogte zijn.

    Beantwoorden
  3. Op youtube heeft Chris Sonnemans medio 2015 een collage geplaatst van zijn dia’s van de tentoonstellingen uit 1976 en 1985: https://www.youtube.com/watch?v=6tnTbWCy1lU. Aanbevolen! Een aantal kunstwerken van diverse edities van Beelden op de Berg heb ik opgenomen op de website http://www.beeldenvanwageningen.nl. Helaas zijn lang niet overal kleurenfoto’s van beschikbaar. Hopelijk plaatsen meer mensen foto’s uit hun eigen archief op wikiwageningen of op youtube.

    Beantwoorden

Plaats een reactie