Het bronzen gevelbeeld van Fri Heil is terecht!

Het gevelbeeld van Fri Heil Op 17 september lanceerden Wim de Vos van de Stichting Cultuur in Wageningen, Leo Eppink van Rondleidingen Wageningen en Laurens van der Zee in Wageningse media de serie Kunstraadsels van Wageningen.
In de serie Kunstraadsels is op 19 november de vraag gesteld naar de verblijfplaats van een bronzen gevelbeeld door Fri Heil. Ook hebben we gevraagd naar de locatie waar dit beeld in 1955 en later gehangen heeft, want daarover bleken de meningen verdeeld.
Van Wolter van der Zweerde kwam op die laatste vraag op de Wiki een uitvoerige reactie: Hij vertelde over het instituut dat vroeger CILO heette (Centraal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek) en na de vele fusies, verhuizingen en naamsveranderingen via ’IBS’, ‘CABO’ en ‘AB’ nu als ’PRI’, Plant Research International , het grote pand Radix op de campus betrokken heeft. Bij een van de verbouwingen in het verleden is de ingang verplaatst en werd het beeld verwijderd.
Gelukkig is onze vrees dat het in de smeltpot terecht is gekomen niet bewaarheid, want twee medewerkers van Wageningen-UR schreven op de Wiki dat het beeld er nog is en in een gang binnen Radix hangt. Met de tipgevers Annette Dullemans en Ben van der Swaluw en met Roelof Kleis, journalist van het universiteitsblad Resource, zijn we op 18 december in Radix gaan kijken.Leo Eppink en Laurens van der Zee

Het was een mooie ervaring om dat verloren gewaande beeld veilig aan een wand te zien hangen! Nu konden we goed zien welke diepte de kunstenares in het reliëf heeft aangebracht, enkele figuren komen helemaal uit het platte vlak naar buiten. Het beeld blijkt lange tijd in een gebouw van Zodiac op de Campus gehangen te hebben. Daarna is het enige tijd opgeslagen in afwachting van een goede bestemming. Die is nu in Radix bij het westelijke trappenhuis gevonden. Ben van der Swaluw was zelf betrokken geweest bij de montage.

Annette Dullemans L en Ben van der Swaluw RHelaas is het beeld voortaan aan de openbare ruimte onttrokken, we hebben zelf ervaren met hoeveel poortjes en pasjes Radix is beveiligd. Maar het is een troost, te weten dat dit mooie beeld behouden is.

Plaats een reactie