Het brons van Fri Heil: Waar was het en waar is het?

Bronzen gevelreliëf Fri Heil GemeentearchiefAchter de schermen wordt al meegedacht maar bij het schrijven van dit stukje weten we het nog niet: Waar is het bronzen kunstwerk uit 1955 van Frida Heil gebleven?

Hangt het bij een oud-professor boven de schoorsteenmantel? Dat zou geweldig nieuws zijn, vergeleken bij die andere mogelijkheid: verkocht door een cultuurbarbaar en beland in de smeltpot zoals zoveel gestolen bronzen beelden.

Het was een gevelreliëf van 50 bij 95 cm (bxh) en stelde in vier tafereeltjes wetenschap en praktijk van de landbouw voor: scheikundig onderzoek, botanisch onderzoek, zaaiklaar maken van het land en oogsten. Dankzij een relatie van Rondleidingen Wageningen weten we dit en dankzij het gemeentearchief hebben we er een foto van.

Kunt u meedenken over de huidige verblijfplaats en de juiste titel?
En nog wat: Waar hing het eigenlijk? De een zegt Duivendaal 10, Instituut voor Biologisch en Scheikundig Onderzoek, de ander zegt Born-zuid, Centrum voor Agro-Biologisch Onderzoek (CABO).

U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

6 gedachten over “Het brons van Fri Heil: Waar was het en waar is het?”

 1. Het gevelreliëf was bevestigd op één van de twee gebouwen van het IBS (Instituut voor Biologisch en Scheikundig Onderzoek van Landbouwgewassen) op het Born-Zuid terrein (Bornsesteeg 65?) en wel op het zuidelijk gelegen zgn. scheikundegebouw. Het IBS is midden jaren vijftig ontstaan bij de opsplitsing van het CILO (Centraal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek). Dat CILO was gevestigd op het Duivendaal op de hoek met de Lawickse Allee.
  Het IBS is later gefuseerd met het CPO (Centrum voor Plantenfysiologisch Onderzoek) tot CABO (Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek) en nog weer later met het IB (Instituut voor Bodemvruchtbaarheid) uit Haren (Gr) tot AB. Dit AB is uiteindelijk met meerdere instituten opgegaan in PRI (Plant Research International). Tijdens de overgang van CABO naar AB is het gebouw uitgebreid en zijn de twee naast elkaar gelegen oorspronkelijke gebouwen met elkaar verbonden door een nieuwe vleugel erachter. Toen is het reliëf ook van de gevel verwijderd, omdat de ingang verplaatst werd. Het kan zijn dat het toen nog ergens binnen heeft gehangen, maar dat kan ik mij niet goed herinneren.

  Beantwoorden
 2. Het hangt nu in een gang in het Radix gebouw aan de Droevendaalse steeg1 (WUR gebouw 107).
  In dit gebouw zijn onderzoeksgroepen van oa. PRI (Plant Research International) gevestigd.
  Het werk zal hier na een aantal omzwervingen vanwege fusies/reorganisaties terecht gekomen zijn.

  Beantwoorden
 3. Het kunstwerk is uit het huidige Zodiac gebouw 122 gehaald, waar het jaren in een donkere gang heeft gehangen, na de nieuwbouw van Radix heeft het nog ruim een jaar ergens in de opslag gelegen tot dat we er een goede plek voor gevonden hadden, inmiddels hangt het kunstwerk in Radix West begane grond nabij het trappenhuis aan de west kant

  Beantwoorden
 4. Wat een geweldige reacties op de vraag naar het brons van Fri Heil, en wat fijn dat het kunstwerk nog bestaat! Wolter van der Zweerde, Annette Dullemans en Ben van der Swaluw, grote dank van het Kunstraadselsteam Leo Eppink, Wim de Vos en Laurens van der Zee. Uiteraard willen we een keer naar Radix komen om het wonder met eigen ogen te aanschouwen, we organiseren dat nog en laten het u weten. Hoewel het nu binnen hangt en niet meer publiekelijk te bezichtigen is, zal het toch worden opgenomen in de totale inventarisatie van kunst in de openbare ruimte van Wageningen omdat het oorspronkelijk als gevelbeeld gemaakt en getoond is. De inventarisatie zal te vinden zijn op de website Beelden van Wageningen die nu bij de bblthk in aanbouw is. Een vroegere en minder volledige versie is te vinden op de website beeldenvangelderland.nl.

  Beantwoorden

Plaats een reactie