Is Ubbo Scheffer’s Monument voor Bosbouw echt weg?

16 WA167-1 Beeld van hout en steen vh Gen Foulkesweg 64 (verdwenen na 1999) SchefferUbbo Scheffer (1925 – 1989) was een gedreven beeldend kunstenaar. Hij heeft lang in Wageningen gewoond en gewerkt. Er staan nog veel van zijn beelden maar soms gaat het mis. Zijn Monument voor Bosbouw bijvoorbeeld: Twee stenen, omringd door vier zware balken met de uiteinden op elkaar.
Het stond voor villa Hinkeloord toen daar ‘Bosbouw’ van de Landbouwhogeschool was gevestigd. Via projectontwikkelaar Roelofs & Haase ging Hinkeloord in 2002 naar stichting Utopa voor beeldengalerij Het Depot. De tuin was verwaarloosd en het monument van Scheffer was overwoekerd door klimop.

WA167-3 Beeld van hout en steen overwoekerdWaarschijnlijk is het toen meegenomen in de opruiming en hebben bouwvakkers en bazen niet geweten dat het een kunstwerk was. Want dat was het, we hebben een uitleg door de kunstenaar:

“Op de plaats waar ik rustte lag een gelijkmatig gevormde kei, gespleten door de vorst. Ik brak een tak in vieren en legde die als beschermende armen er omheen. Een spel, een ingreep van de mens. Het ‘teken’ voor bosbouw was geboren. Het is de mens die de natuur kan verwoesten, het is ook de mens die de natuur
kan beschermen.”

Nederland

Weet u er meer van? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

1 gedachte over “Is Ubbo Scheffer’s Monument voor Bosbouw echt weg?”

  1. Met enige oud-medewerkers van de vakgroep Bosbouw die nog op Hinkeloord werkten hebben wij overlegd over de geschiedenis van het beeld van Ubbo Scheffer. Tijdens de verhuizing van Hinkeloord naar het Forum gebouw was het niet duidelijk wie de verantwoordelijkheid voor het beeld had (vakgroep of universiteit) en er zijn vanuit de vakgroep toen geen maatregelen tav het beeld getroffen. Het is dus waarschijnlijk inderdaad blijven staan tot de overdracht van het gebouw aan Het Depot. De voormalige Hinkeloord tuinbaas Albert Zweers is na de overdracht van het gebouw en tuin in dienst van Het Depot gekomen en is mogelijk op de hoogte van wat er met het beeld is gebeurd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie