Komt ons pompkraantje nog terug op het 5 Meiplein?

pompkraantje_5_meiplein
Lang stond het er verloren bij, zelfs de schenker was het vergeten: het pompkraantje op het 5 Mei plein, een groen gietijzeren kraantje, ongeveer een meter hoog, met een tuit er aan en een gedenksteen in de muur ernaast. Daar staat te lezen, dat studentenvereniging Ceres bij het 100-jarig bestaan in 1978 het pompje heeft geschonken aan de bevolking van Wageningen. Aan ons allemaal dus! Zo kwam er toch weer een stadspomp bij De Wereld, maar nu aan de andere kant. Het stond bij de muur tussen het terras van het hotel en het parkeerterrein. Al jaren kwam er geen water meer uit.

Eind 2012 is het omvergereden. Eerst heeft de gemeente het opgeslagen, nu wordt het bewaard door de universiteit. Nadat de studenten waren gewaarschuwd hebben ze geprobeerd het kraantje terug te laten plaatsen,pompkraantje_5_meiplein_steen daarbij geholpen door Oud-Wageningen en Wageningen Monumentaal.

De stadsdichter heeft zelfs een gedicht beloofd bij de feestelijke her-onthulling. Maar de zaak zit vast want er zijn andere plannen met het terras. En los daarvan is natuurlijk de vraag wie de plaatsing gaat betalen. Maar wij willen ons pompje terug! Kunt u helpen?

U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

Wageningen, Nederland

pompkraantje_5_meiplein_wageningen
waterpomp_Ad_Rietveld

2 gedachten over “Komt ons pompkraantje nog terug op het 5 Meiplein?”

  1. Als vereniging staan we uiteraard volledig achter de herplaatsing van deze fraaie pompkraan. Nu de handen ineen zijn geslagen met de gemeente, doen we ons best om de pompkraan op een alternatieve plek op het 5 mei plein te plaatsen zodat het ons straatbeeld wederom kan sieren.

    Beantwoorden
  2. Ik heb het verzoek gekregen om het pompkraantje te laten herstellen en terug te plaatsen ergens op het 5 meiplein. Op het moment staat het op de Stadswerf om te kijken hoe het functioneren weer herstelt kan worden. Bij Ceres nagevraagd of zij de naam van de leverancier van destijds konden terugvinden. Geen resultaat. Hierbij de oproep of iemand weet wie het pomkraantje destijds geplaatst heeft, dus de leverancier.
    Co Wormgoor. Gemeente Wageningen

    Beantwoorden

Plaats een reactie