In 1976 werd het Hof van Gelderland, het voormalige hotel en restaurant op de kruising Costerweg – Nudestraat, gekraakt door Wageningse jongeren. In het pamflet dat de krakers uitgaven, lichtten zij hun beweegredenen toe: “Wij, een groep jongeren die met woningnoodproblemen zitten, hebben het Hof van Gelderland gekraakt. Dit hebben wij gedaan om te protesteren tegen het falende huisvestingsbeleid van de gemeente en omdat wij in het Hof willen – en kunnen - wonen.”
Deze pagina wordt binnenkort verder aangevuld.
Dit hebben wij gedaan om te protesteren tegen het falende huisvestingsbeleid van de gemeente en omdat wij in het Hof willen – en kunnen - wonen.
Kunnen wonen bleek het struikelblok voor de nieuwe bewoners. Het Hof van Gelderland is door de krakers in korte tijd vernield en omgetoverd tot onbewoonbaar. Brand veroorzaakt door de alternatieve manier van wonen heeft uiteindelijk de sloop van het Hof van Gelderland definitief gemaakt-
Een goede mogelijkheid voor meer jongerenhuisvesting door de onvolwassen ‘kraakbeweging’ vernield.
Hof van Gelderland is volgens mij na een woedeaanval in brand gestoken door een buurjongen die weleens even kwam rondkijken in het gekraakte hotel. Ik heb niet gezien en ervaren dat het hotel werd vernield door de krakers. Er waren bewoners en allerlei actiegroepen en andere activiteiten, maar het pand werd niet kapotgemaakt door de krakers Rustige groep bewoners die studeerden, idealistisch waren en bezig met maatschappelijke thema’s..
Helaas blijkt uit de reactie het onvolwassen standpunt over samenwonen in een groep. Geen enkele woongroep kan overleven zonder organisatie voor vooral de praktische zaken zoals onderhoud, kostenverdeling, verantwording etc.
Als eerste kraker van het pand heb ik met het openen van de achterdeur en het inkoppelen van de electriciteit met lede ogen aangezien dat de “rustige groep bewoners die studeerden, idealistisch waren en bezig met maatschappelijke thema’s..” wel alles met muurverf gezellig maakten maar geen verantwoording wilden dragen voor het daadwerkelijk bewoonbaar maken van een fantastisch huis.
Idealisme en vrijheid blijheid bij vooral onvolwassen jongeren is doorgaans onvoldoende als basis voor stabiliteit die nodig is een woongroep.
Dat een buurjongen weleens even kwam rondkijken in het gekraakte hotel spreekt voor zich over het gebrek aan toezicht.