kunstschilder Ben van Londen

Bernhard Herman Anton van Londen werd op 25 juli 1907 in Arnhem geboren en stierf in 1987 in Wageningen. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In Wageningen gaf hij les aan de particuliere Academie voor Beeldende Kunst. Hij maakte studiereizen naar onder andere België, Frankrijk en Italië. Ben van Londen was goed bekend in Wageningen en zijn ‘landschapjes’ waren populair.

Van Londen woonde op een boot, genaamd ‘Tamalone’. Dat was tevens een expositieschip. Vanaf 1945 lag zijn boot in Wageningen bij Lexkesveer of soms richting Rhenen. De ‘Tamalone’ was tevens expositieschip. Hij nam ook deel aan exposities van Pictura Veluvensis, een kunstkring in Renkum. Hij maakte olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s, vooral landschappen maar ook portretten. Typerend voor hem zijn afbeeldingen van de uiterwaarden. In het Gemeentehuis hangt een schilderij van Ben van Londen boven een van de bureaus. De gemeente Wageningen had het schilderij in 1949 geschonken aan burgemeester Klaasesz bij zijn afscheid. Na zijn overlijden heeft zijn weduwe het schilderij teruggegeven met een mooie brief erbij. Zij ging kleiner wonen en had er geen plaats meer voor en het leek haar dat het in Wageningen in goede handen zou zijn. Ook Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth heeft een schilderij van hem. Er is toevallig op dit moment een olieverfschilderij van hem te koop op Marktplaats, voorstellende een rij knotwilgen in grasland.

Door: Pauline Schakenbos

17 gedachten over “kunstschilder Ben van Londen”

 1. Ben van Londen en zijn gezin lagen ’s zomers afgemeerd bij het Lexkesveer aan de Renkumse zijde, voor de winter werd de tjalk Tamalone versleept naar de Grebbesluis. Een en ander om beschadiging aan de tjalk te voorkomen bij eventuele ijs-gang in de Rijn. Ik heb menig uurtje doorgebracht aan boord om de oliekachel aan de praat te houden welke nogal eens uitviel door de schommelingen van de boot door de voorbij varende aken vaak bleef ik nog even kijken hoe hij bezig was met een van doeken te maken dat was einde jaren vijftig begin zestig. Ik heb genoten van de uurtjes aan boord.

  Willem Ruisch.

  Beantwoorden
 2. Wij hebben een houtskooltekening van Ben van Londen, destijds gekocht in Wageningen, waar wij toen woonden. Onderaan het schilderij staat Lexkesveer Wageningen. Het geeft een prachtig vergezicht van water, stad, en aan de linkerkant een groot wit statig huis, gemarkeerd met een rij bomen aan de waterkant.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben nog een schilderij van ben van Londen, hij schijnt veel in renkum te hebben geschildert
  waaronder ook het huis van mijn opa.

  Beantwoorden
 4. ik heb en schilderij van Ben van Londen
  met als afbeelding een woonboot
  ik denk dat het zijn eigen woonboot is
  weet iemand of hij die geschilderd heeft?
  en weet iemand de waarde?

  Beantwoorden
  • Hallo R. Benjes
   Heeft u weleens gedacht aan de Catsteelse Poort in Wageningen.
   Dit is misschien een optie voor u
   Ze exposeren vaak met de kunst van regiokunstenaars
   Zoals nu zijn August Falise aan de beurt en op de bovenverdieping een expositie van Harmen Meurs.
   mogelijk heb je het schilderij al weg gedaan zo niet dan
   kun je contact opnemen het museum of ik kan ook een woordje voor u doen omdat ik
   vrijwilliger ben in het museum te Wageningen.
   Zo kan een ieder toch plezier van u mooie werk hebben

   Mvg. Dick Pepplinkhuizen

   Beantwoorden
 5. Wij hebben een echte Ben van Londen aan de muur, een aquarel die we in de jaren 80 bij hem en zijn vrouw op de Tamalone hebben aangekocht.
  In onze herinnering zou het een bosgezicht zijn op locatie ‘Oud-Reemst’. Dat kan echter ook wel ónze fantasie zijn….!”
  De aquarel is gesigneerd, en gedateerd sept. 1976.

  Beantwoorden
 6. Zou kunnen, maar het kan ook de zandweg zijn, die naar de Blauwe Kamer leidt, ben van Londen schilderde veel in die buurt. Ik heb zelf o.a. een vergelijkbaar aquarel dat daar gemaakt is.

  Beantwoorden
 7. Ik vind de ‘ woonboot van Ben van Londen , hierboven , wel erg romantisch voor Ben . Past hij tussen de schilderijen van Ben die een paar jaar geleden werden tentoongesteld in de Casteelse Poort?
  De plaats is voor mij wel duidelijk : inlaatsluis voor de Grift onderaan de Grebbeberg ,aan de Rijnkant , de rechterkant van het schilderij . De afbeelding is een vrije interpretatie van de situatie , de woonboten lagen aan de oostzijde zover ik weet , en niet aan de westkant . De bloeiende boom is ook fantasie , er waren wel op die plaats veel sleedoornstruiken

  Beantwoorden
 8. Ik heb een riviergezicht, schilderij en een aquarel van Ben van Londen en een riviergezicht van zijn vader Marinus van Londen in mijn bezit. Geerfd van mijn vader, de eerste twee werken gekocht door mijn vader, zijn stiefmoeder, dus mijn oma, was de zuster van Marinus van Londen. Ik heb met mijn ouders gelogeerd op de woonboot, toen mijn vader de werken kocht. Mijn zuster heeft ook een schilderij geerfd. Ook heb ik een affiche van Marinus van Londen van een te ontwerpen stadswijk “De Hoogkamp” in West-Arnhem in mijn bezit.

  Beantwoorden
 9. Ik ben in 1950 geboren in Wageningen. In 1973 getrouwd in Wageningen. Wij hadden van familie geld gekregen voor een speciaal cadeau. Voor mij stond vast dat het een schilderij van Ben van Londen moest zijn. Begin 1974 hebben wij Ben en partner bezocht onderaan de Grebbeberg. Ben had een heel mooi schilderij hangen van het Spijk, met grote bomen in herfsttinten en natuurlijk het zwarte bruggetje dat naar het hoofdgebouw van de Landbouw Hogeschool leidde. Na vijftig jaar kijk ik er nog met heel veel plezier naar. Mijn broer en zus hebben een aquarel van Ben. Ik blijf mijn schilderij het mooist vinden, mede omdat mijn vader is opgegroeid op het Spijk in Wageningen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie