Lexkesveer

Lexkesveer

Lexkesveer-reddingsboei

De huidige pont van het Lexkesveer werd 1 juli 1992 in gebruik genomen. Hij is gebouwd bij scheepswerf Peters in Kampen. Op de werf werd de nieuwe ‘LEXKESVEER I’ gedoopt door Monique Zegveld uit Randwijk. Na de doopplechtigheid werd, ’s nachts, de pont over de IJssel en de Rijn onder leiding van de chef van het veer, B. Brouwer, met deen deel van Ben W naar Wageningen gevaren. Daarna is de pont begonnen aan zijn heen en weer vaarten.

Bij de vernieuwing van het pont bleef de oude houder voor de reddingsboei gelukkig gespaard.

Het onderstaande gedicht is van Ben Sikken. Ben Sikken was een Wageningse dichter en verzetsman. Hij werd op 25 september 1944 door de Duitsers doodgeschoten. Uit erkentelijkheid voor zijn verzetswerk hebben B en W besloten , november 1987, om een straat in de woonwijk Sahara naar hen te vernoemen.

avond-aan-de-rivier-ben-sikkens

Bron: onbekend

Door: Anneke Rot

1 gedachte over “Lexkesveer”

  1. De tekst en de tekeningen van bovenstaand artikel zijn afkomstig van Ad Rietveld uit ‘Zwerftocht door Wageningen’ december 2001.

    Ad Rietveld neemt ons al tekenend mee op een zwerftocht door Wageningen.
    De stad waarin we wonen, werken en misschien zelfs wel geboren zijn. Een stad waar we elke dag mee te maken hebben, een stad die deel van ons leven uitmaakt, een stad die ons wat doet!
    Aldus het begin van het voorwoord door wethouder Henk Blankestijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie