Wie heeft de IPO-fontein in z’n vijver?

IPO_fonteinEerst het goede nieuws: De zitbank op de Grebbedijk wordt aangepakt door de gemeente en het onderhoud aan de Witte Sluis wordt versneld door het Waterschap uitgevoerd!

En dan nu de vraag van de week: De IPO-fontein. Tof, een fontein in je vijver! Als je met plezier gewerkt hebt is het ook leuk als die fontein je herinnert aan je vroegere baan. Bijvoorbeeld bij IPO aan Binnenhaven 12, het Instituut voor Plantenziektenkundig Onderzoek.
In een vijver voor het gebouw heeft sinds 1989 een fontein gestaan waarin de beginletters I, P en O waren verwerkt. Die letters sloegen tegelijk op de Latijnse leuze ‘Investigatio Pestibus Obstat’ ofwel ‘onderzoek houdt ziektes tegen’. Mooi gevonden.
Helaas is de fontein zoekgeraakt toen het gebouw werd ontruimd voor de sloop. Er staan nu huizen van de nieuwe wijk Kortenoord.

IPO
IPO mozaïek van Wim Mulder in een gang van Radix
Het kunstwerk was van koper, dus als niemand het als kunstwerk heeft herkend kan het naar een opkoper zijn gegaan. Tenzij een van de werknemers dat zonde vond en het heeft gered.

6709 PD Wageningen, Nederland

Weet u waar het staat, weet u wie het gemaakt heeft, heeft u een mooie foto van deze IPO-fontein? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

5 gedachten over “Wie heeft de IPO-fontein in z’n vijver?”

  1. Deze IPO fontein is gemaakt door medewerkers van de werkplaats van het voormalige Entomologie, aangeboden door het personeel van Entomologie, ter gelegenheid van het zoveelste jubileum van het bestaan van het IPO, naar ik meen het vijfstige jaar van het IPO in (1989 ?). Onder op de voet zaten sproeiers,die omhoog spoten, en na verloop van tijd een prachtige kleur gaven aan het koper. Inzender is een medewerker geweest van deze voormalige werkplaats die onder leiding stond van Gerrit van Surksum,wie het ontworpen heeft weet ik niet meer.

    Beantwoorden
  2. Hierbij uit het IPO-archief een luchtfoto van de plek waar rond het 25 jarig jubileum ofwel ca 1974 net de nieuwe vijver was aangelegd (met daarin naar verwachting kort daarna ook de zonnewijzer). De treurwilg die daar net geplant was is nu nog terug te vinden als grote boom. De zonnewijzer is zeker niet bij het 50 jarig jubileum geplaatst. Waar die is gebleven weet ik niet; ik vrees via oud metaalboeren verdwenen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie