Dat tegeltableau op de Sint Jozefschool, is dat echt van Karsch?

Tegeltableau Jenaplanschool afgehakt voor nieuw lokaalDe Kolkakker

Nu komen er harde noten om te kraken. Het gaat om tegeltableau’s op de vroegere Kolkakkerschool, nu Sint Jozefschool, hoek Nobelweg – Kolkakkerstraat. Volgende week komt de gevelkunst op de gymzaal die daar vlak bij was en nu in de Nude hangt. Niemand weet wie de kunstenaar is en dat raadsel willen we oplossen. De Kolkakkerschool dateert van 1967.

Tegeltableau Jenaplanschool restant op eerste etageOp een klassenfoto uit 1970 zie je het keramiek op de achtergrond. Er zijn meer foto’s van: Bovenaan stond “De Kolkakker”, daaronder een soort vraagteken met een uil en letters, alles in vrolijke kleuren. Minder vrolijk is, dat in de jaren ’90 de onderste helft van dat kunstwerk is weggehakt. De resten zijn verdwenen. Dat was “nodig”, omdat er op de begane grond een extra schoollokaal kwam. Inmiddels was het de Jenaplanschool Sint Jozef geworden. Een aannemer die Wageningen goed kent zegt dat Johan Karsch het gemaakt heeft.

Karsch, een energieke kunstenaar, helaas jong gestorven, maakte bronzen beelden. Zijn beeld met drie kabouters hangt op een kinderdagverblijf in de Nude. Maar keramiektableau’s? Dat staat nergens in de boeken. Wat is de waarheid over het keramiek op de Jenaplanschool?

U kunt hieronder uw reactie plaatsen!
Tegeltableau Jenaplanschool origineel

Nederland

7 gedachten over “Dat tegeltableau op de Sint Jozefschool, is dat echt van Karsch?”

 1. Als vrouw van beeldhouwer Johan Karsch kan ik u zeggen dat het kunstwerk NIET van Johan Karsch is.
  Maar ik heb ook een vraag in 1980 is er een wandrelief van Johan aangekocht door b. en w. voorstellende
  “Vrije Tijd” dat hing in de raadzaal waar is dat nu gebleven???? Dat zou ik graag willen weten.
  De wisselprijs die jaarlijks wordt overhandigd aan de winnaar van de Arnhem-Wageningen zeilrace, het beeldje “de Zeilers”is ook van Johan. In 1979 net voor zijn dood heeft hij dat aan roeivereniging “VADA” geschonken. Helaas wordt zijn naam nooit vermeld.

  Beantwoorden
 2. Dank u zeer voor uw reactie. Voorafgaande aan de publicatie van dit raadsel hebben we geprobeerd contact met u op te nemen maar we bleken niet over de juiste adresgegevens te beschikken. In het kunstraadsel over een vergelijkbaar keramiektableau dat woensdag 10 december wordt gepubliceerd hebben we wederom Johan Karsch als mogelijkheid genoemd, maar we weten nu van u dat dat niet klopt, we zullen dus in andere richtingen moeten zoeken. Wat betreft uw overige vragen: we zullen deze voorleggen aan respectievelijk de gemeente en roeivereniging VADA. Johan Karsch dient gekend te blijven.

  Beantwoorden
 3. De heer of mevrouw Evers plaatste in november 2015 onderstaande reactie bij kunstraadsel nummer 11 over een vergelijkbaar keramiektableau op een gymzaal:
  P.M. Evers
  november 5, 2015 at 9:44 pm

  De 2 baksteenmozaïeken in Wageningen bij de Jenaplanschool en de gymzaal, zijn gemaakt door mijn oom Jan Goeting (Den Haag).
  Jan Goeting (1918-1984) heeft opdracht gekregen om een baksteen mozaïek te maken
  in Wageningen (Jenaplanschool / Kolkakkerschool 1970-1971) buitenkant en gymzaal.
  Structuur68 (Henk Trumpie, Jaques van Gaalen) hebben het uitgevoerd (bakken, glazuren), Den Haag,
  geplaatst is het door Zuliano Kunst en Terrazzo Zoetermeer.
  Voor meer informatie over Jan Goeting: http://www.goeting-art.com
  Beantwoorden

  Beantwoorden
 4. U zou Dhr Nieveen kunnen proberen mijn vader heeft de Kolkakker gestalte gegeven en volgens mij zich er hard voor gemaakt dat er kunst op de school kwam.
  Indien jullie meer willen weten stuur even een mailtje naar onderstaande adres.
  Vg Janke Nieveen

  Beantwoorden
 5. Vervolg na telefoontje met mijn ouders,
  Volgens Dhr Nieveen is het tableau zonder overleg op de school aan gebracht..
  Op het gemeentehuis moet meer informatie zijn! Hij heeft geen idee wie de kunstenaar is of was.
  Vg Janke Nieveen

  Beantwoorden
 6. Dank voor uw reactie, we zullen contact opnemen. Inmiddels weten we dat de keramiektableau’s gemaakt zijn door Jan Goeting. Op de aan de Goetings gewijde website is helaas geen informatie te vinden over dergelijke werken in opdracht. Graag horen we dus meer over hoe een en ander gegaan is. Vriendelijke groet, Laurens van der Zee, beeldenvanwageningen.nl.

  Beantwoorden
 7. In de jaren 60 heeft de gemeente Wageningen een aantal MUWI (afgeleid van bouw- en aannemersbedrijf Muijs en De Winter) scholen en gymnastieklokalen laten bouwen.
  Voorzover ik mij herinner heeft de gemeente kort na de bouw ook opdracht voor het vervaardigen en plaatsen van de tegelplateau’s gegeven. Mogelijk is daarover iets terug te vinden in de gemeentelijke dossiers betreffende de bouw en inrichting van de desbetreffende MUWI-scholen en gymlokalen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie