Wie heeft die knielende vrouw gemaakt?

Gevelreliëf Knielende Vrouw - Maker en titel onbekend

Een beetje bioloog kan zien waar deze vrouw bij knielt: aardappelen? knollen? Ze houdt er een in haar hand en kijkt er naar. De kunstenaar heeft de planten er bij afgebeeld. In elk geval was het iets waar de vroegere Landbouwhogeschool onderzoek naar deed, want een foto in het gemeentearchief zegt dat dit beeld omstreeks 1954 aan een CABO-gebouw hing, Centrum voor Agro-Biologisch Onderzoek, aan de Bornsesteeg.

Wageningen UR, 6708 Wageningen, Nederland

Het is een gevelbeeld, de achterkant is plat. En het is groot: zeker 150 centimeter hoog. Het is een heel mooi beeld in vloeiende lijnen. Na CABO heeft het in de achtertuin van een ander instituut gestaan, Plant Research International. Sinds einde 2012 is het te bewonderen achter het Radixgebouw op de Campus van de Universiteit. Het is goed gerestaureerd maar staat er een beetje verloren bij, zo midden op een gazon. Net als het gevelbeeld “De Ploeger” van Willem Reijers, dat nu elders op de campus in het gras staat. Maar in elk geval zijn ze er gelukkig nog.

Heel graag willen wij weten wie die knielende vrouw gemaakt heeft en wat de echte titel is (u kunt uw reactie hieronder plaatsen)!

4 gedachten over “Wie heeft die knielende vrouw gemaakt?”

 1. Het beeld doet doet qua stijl erg denken aan werk van Wladimir de Vries.
  Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wladimir_de_Vries .
  Zie bijvoorbeeld zijn beeld “Landbouw en Veeteelt” in de stad Groningen (foto bijgevoegd).
  Deze beeldhouwer werkte in de periode waarin dit gemaakt moet zijn, Bovendien maakte hij vaker gevelstenen. Verschillende daarvan hebben stijlkenmerken die dit beeld ook heeft.

  Beantwoorden
 2. Beste Ko Oosterwijk, hartelijk bedankt voor uw reactie. Zulke tips kunnen een eye-opener zijn. We zijn gaan zoeken naar meer afbeeldingen van en informatie over Wladimir de Vries. Tot nu toe is er nog niet dat blije gevoel van herkenning ontstaan maar we blijven natuurlijk hopen en zoeken. In afwachting van meer zekerheid laten we het raadsel nog open staan en hopen we dat meer mensen net als u de moeite willen nemen mee te denken. De kunst is het waard! Met nogmaals dank en vriendelijke groet, Laurens van der Zee, initiatiefnemer Kunstraadsels.

  Beantwoorden
 3. Bijzonder nieuws van inzender Ronn over dit hardnekkige kunstraadsel! Dank voor uw reactie. Een brons van Fri Heil bevindt zich in een van de gebouwen op de campus van Wageningen Universiteit en dit gevelbeeld heeft een inmiddels gesloopt gebouw van de universiteit gesierd. We proberen meer achtergrondinformatie van het Gelders Archief te verkrijgen. Op de genoemde beeldbank staan vele beelden van Fri Heil afgebeeld. Documentatie over haar is moeilijk te vinden. Met haar boeiende bestaan en werkzame leven in vele landen lijkt zij ons een ten onrechte onbekende kunstenaar. Wie kan ons helpen aan meer informatie over Fri Heil?

  Beantwoorden

Plaats een reactie