Onderstaande raadsels zijn mede door lezers opgelost.
Van nummer één, een gevelsteen in de Kapelstraat, wist Wageningenkenner Steenbergen de maker: Pieter Starreveld, hij maakte ook het houten beeldje boven een zijdeur van de Grote Kerk.
Raadsel 2, de Bloemfontein van Dick Elffers: Volgens iemand van de vroegere Landbouwuniversiteit heeft de eigen dienst het gesloopt.
Het stenen fonteintje in Belmonte, raadsel 5, is van ouderdom ingestort. De kunstenaar blijft onbekend.
Raadsel 6, ‘Wie was Nilwik?’ leverde vele reacties op: Een sympathieke en doortastende man, ondernemer en politicus.
Raadsel 7, de maker van de Dierenzuil, wist oud-hoogleraar Osse: Albert Diekerhof.
Raadsel 9, het omvergereden kraantje van het 5 Meiplein: De gemeente, Ceres (de schenkers in 1978) en het waterleidingbedrijf gaan het na reparatie weer plaatsen.
Het bronzen gevelbeeld van Raadsel 10 is teruggevonden dankzij diverse universiteitsmedewerkers, het hangt nu in Radix op de Campus, de maakster was Fri Heil (1892 –1983), Rondleidingen Wageningen vond haar naam.
Raadsel 14, het verdwenen anker, is na een tip van kunstbeheerder Ad van der Have teruggevonden aan de rand van de Campus. Studievereniging Heeren XVII gaat het in ere herstellen.
Raadsel 15, de bank op de Grebbedijk, kreeg veel reacties, Omroep Gelderland kwam filmen en heeft bestuursleden van Wageningen Monumentaal geïnterviewd. Mogelijk als gevolg hiervan gaan gemeente en Waterschap gezamenlijk bank en sluis opknappen.
Raadsel 16, het beeld van hout en steen van Ubbo Scheffer, kreeg het verwachte antwoord: afgevoerd naar de stort bij reorganisatie van de tuin rond Hinkeloord toen beeldengalerij Het Depot daar kwam.
Raadsel 22, een beeld bij het Agrobusinesspark, leverde als maakster Marina van der Kooi op en als onbedoeld effect een poging tot diefstal van het beeld.
Andreas Hetfeld, de kunstenaar van raadsel 26, het vliegtuig van wilgentenen, hebben we gesproken. Hij heeft mooie foto’s gestuurd en hij exposeert regelmatig in Het Depot.
De wandschilderingen van Leo Schatz in het vroegere Entomologiegebouw, raadsel 28, zijn voorgoed verdwenen. Myrthe de Wilde, dochter van insectenprofessor De Wilde, en monumentenambtenaar Van den Wijngaart hebben voor de sloop nog foto’s gemaakt.
Onze grote dank voor uw hulp! Wij gaan door op wikiwageningen.nl!
Laurens van der Zee, mede namens Rondleidingen Wageningen en stichting Cultuur in Wageningen.
Bericht: Hallo, een leuke website en ik heb er regelmatig in zitten lezen.
Als oud-medewerker van DLO (33 jaar) en evenzovele jaren aldaar gestudeerd en gewoond,getrouwd en helaas gescheiden. Schrijf ik jullie nu (hertrouwd) vanuit het mooie studentenplaatsje Leiden.
Wij hebben een grote verzameling theelepeltjes van ruim 3700 stuks (“heul bar wah”) en één daarvan heeft een ronde opdruk ter grootte van een 20 eurocent munt.
Een paarse achtergrond met goud opdruk. Het bevat het Wagen…wiel en vier korenhalmen. Er staan ook een paar letters op. Te weten twee maal een kleine ‘v’, een grote ‘J’ en een grote ‘W’.
Een afkorting voor zoiets als vereniging van Wageningse Jongeren.
Ik wil jullie vragen of jullie me kunnen helpen met de informatie; wanneer en ter ere van wat en door wie dit lepeltje is uitgegeven.
Met vriendelijke groeten Willem en Janny van den Brink.