Welke raadsels zijn nog niet opgelost?

kunstraadsel_collage_360In september 2014 startte onze serie Kunstraadsels van Wageningen. In totaal hebben wij 30 raadsels aan u voorgelegd. Velen hebben gereageerd! Sommigen zeiden: “Door deze rubriek ben ik me bewust geworden van de kunst in de openbare ruimte”. Wij danken Stad Wageningen en overige media voor de beschikbaar gestelde ruimte.

In twee artikelen maken wij de stand op. Eerst de nog openstaande vragen. Reacties nemen we nog mee in het allerlaatste stuk, volgende week, over de raadsels die wél zijn opgelost.
Ja, er knagen nog raadsels! Uit respect voor de kunstenaar en het kunstwerk blijven wij zoeken:

Het beeld uit Zimbabwe bij het Droomhuis – ergens bij het bestuur of elders moet een certificaat zijn met de naam van de kunstenaar. Waarom wordt in die kringen niet harder gezocht?
De knielende vrouw, dat prachtige gevelbeeld dat op de campus staat. Er moet een archief zijn waarin de maker staat.
Het gevelreliëf “Land- en tuinbouw” van Cor Hund. In boeken wordt het beeld “verdwenen” genoemd maar wij hebben het in 2010 zien liggen op de campus. Waar is het?
Die kei op een L-vormige bakstenen basis waar vroeger het Kopshuis stond. Mogelijk toch van de tuinarchitect maar het blijft onzeker.
De keramiektableaus aan de St Jozefschool en de gymzaal in de Nude: de kunstenaar is toch betaald? Dan moet die naam toch ergens staan?
En juist nu, bij 70 jaar bevrijding: de plaquette ter herinnering aan arts en verzetsman Jan Boes moet gewoon terugkomen of nagemaakt, maar we hebben nog steeds geen afbeelding!
Die IPO-fontein, daar hebben toch mensen bij gewerkt? Laat ze minstens hun herinnering met ons delen. Dat vreemde bruine beeld bij het belastingkantoor aan de Marijkeweg: doodstil bleef het.
De tegeltableaus van die ouwe trouwe LTS: geen enkele aanwijzing! Beelden op de Berg hulde zich in stilzwijgen na onze vraag naar hun archief.
“Haken en Cirkels”, het verrommelde kunstwerk in Haarweg 10, nog steeds geen kunstenaar bekend.
Gevelsteen “Delhorst” herkomst nog onbekend.
De Nederlandse vertaling van de capitulatieplaquette op hotel De Wereld is nog steeds niet terug.
Het muurbeeld uit de hal van de LTS: natuurlijk staat ergens van wie dat is. Kom op besluitvormers uit die tijd!

2 gedachten over “Welke raadsels zijn nog niet opgelost?”

  1. Ik heb geprobeerd meer te weten te komen over de engel die in de LTS aan de muur hing. Ik heb aan de vrogere directeur, de heer Kees Graafland, gevraagd of hij meer wist. Hij vertelde dat ze in zijn tijd reeds onderzoek hadden gedaan naar de herkomst en naar de maker, maar dat ze nooit iets hebben kunnen vinden. Daarop heb ik gevraagd aan een kunsthistoricus of dat een bestaand format is: een engel met een hamer. Ik wacht nog op zijn antwoord. Ik vrees echter dat de maker niet meer te achterhalen is.
    Bij de vroegere Alfred Nobelmavo heeft een beeldje gestaan in de tuin. Ik weet zeker dat de heer Stelma, de vroegere directeur, daar meer over kan vertellen.
    Een mooi initiatief in de krant om van oude kunstwerken de herkomst te achterhalen. Hulde daarvoor!

    Beantwoorden
  2. De engel van de LTS is gemaakt door Ubbo Scheffer. Dat heeft zijn echtgenote en beeldend kunstenaar Erzsike Mari vandaag bevestigd. Ook van Scheffer’s vroegere echtgenote Elsebee Sypkens is onlangs een dergelijke bevestiging gekomen. We hopen op basis van dit gegeven nadere documentatie te kunnen vinden. Op de aan Scheffer gewijde website http://www.ubboscheffer.nl was dit beeld nog niet bekend. Bij een van de verbouwingen aan de LTS is, naar ik begrepen heb, de ingang verplaatst naar de Churchillweg. Waarschijnlijk is toen in de nieuwe entreehal dit beeld geplaatst. Uiteraard verdient dit beeld een herbestemming op aanwijzing van de gemeente Wageningen! Wat betreft uw tweede vraag, het beeldje bij de Nobelmavo: Het betreft ‘Twee kinderen onder een vlag’ door mevrouw Sondaar – Dobbelmann (1907-2000). Het is opgeslagen bij de gemeente na te zijn gerestaureerd door de Wageningse beeldhouwer Markó Markov. Gepland was een herplaatsing bij de Nobelpark-nieuwbouw aan de Hollandseweg, maar dat plan kan intussen veranderd zijn. Hier staat mijn beschrijving voor de website beeldenvangelderland: http://www.beeldenvangelderland.nl/zoek_lijst.cfm?detail=4984ED51-15C5-5DDF-CF65169286143F60

    Beantwoorden

Plaats een reactie