Wie redt de bank op de Grebbedijk?

Zitbank op de Grebbedijk
Op de Wageningse Grebbedijk ter hoogte van de Dijkstraat staat een mooie oude bank. Hij is van baksteen, met een houten zitting en rugleuning. Hij staat aan een fiets- en wandelroute, niet alleen voor toeristen maar net zo goed voor Wageningers. Hangjongeren, hangouderen, mensen met een hond, kinderen, studenten en verliefde stellen maken er gebruik van.
Het is tegelijk een bank en een sluis, “De Witte Sluis”. Vroeger hielp die mee de waterstand in de stadsgracht te regelen. Tegenwoordig wordt er overtollig regenwater mee afgevoerd.
De bank ziet er niet uit, je zou je schamen voor de toeristen: Graffiti alom, er zijn stenen uit, in andere stenen zitten butsen, het hout begint te rotten, de voegen staan open, de vuilnisbak staat droevig scheef.

Wageningen, Nederland

Wageningen Monumentaal probeert het herstel op gang te brengen. Iemand van de gemeente mailde dat de bovenkant de zorg is van het Waterschap. Iemand van het Waterschap zei dat dat het Waterschap het technische deel beheert en de gemeente de bovenkant. Zo staat het al jaren stil, of erger: zo gaat het al jaren achteruit.

Wie brengt gemeente en Waterschap bij elkaar?
U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

7 gedachten over “Wie redt de bank op de Grebbedijk?”

 1. Ik vind dat de gemeente niet zo moeilijk moet doen. Zo’n kapitaal zal het niet zijn, er zijn zovaak verkeerde uitgaven gedaan.Deze uitgave om Wageningen nog een beetje mooier te maken zullen veel mensen blij maken.

  Beantwoorden
 2. Omroep Gelderland is naar aanleiding van dit Kunstraadsel naar Wageningen gekomen om de bank op de Grebbedijk te filmen. De bestuursleden van Wageningen Monumentaal Bart van Aller en Laurens van der Zee (initiatiefnemer van de Kunstraadsels) zijn geïnterviewd. Het nieuwsitem wordt uitgezonden op vrijdag 2 januari om 18.00 uur en vervolgens herhaald. We hopen dat dit meehelpt om de restauratie op gang te brengen.

  Beantwoorden
 3. Ik woon zelf ook met mijn gezin aan de dijk en maak ook graag gebruik van het bankje
  Het lijkt me leuk om het bankje met mijn bedrijf op te knappen en wil hier graag over praten.

  Beantwoorden
 4. Een oudere persoon die aan het Bowlespark is opgegroeid heeft € 100,00 aangeboden voor het geval er financiële steun nodig is om de bank op te knappen. We stellen deze en de diverse andere positieve acties zeer op prijs maar we weten niet of het al het goede moment is om op deze manier in actie te komen. Ons doel is dat het contact wordt hersteld tussen de gemeente en het Waterschap, en dat beide partijen inzien dat langer uitstel van het onderhoud onverantwoord is. Financiering van het herstel ligt in de eerste plaats bij die partij die daarvoor volgens de afspraken verantwoordelijk is – mocht toch nog aanvullende financiering nodig zijn dan zijn we bereid daarover mee te denken en eventueel daarvoor actie te voeren. Belangrijk is, dat de restauratie zorgvuldig geschiedt met aandacht voor de juiste steensoort, voegen en houtbewerking, en dat ook de omgeving in herstel wordt meegenomen. De Vreedebank achter Junushoff is in 2014 zorgvuldig gerestaureerd en kan als voorbeeld dienen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie