Extinction Rebellion (XR) in Wageningen

Exctinction Rebellion, september 2020 op de Markt

Extinction Rebellion (XR) is een internationale, anarchistische sociale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Ook Wageningen kent een (kleine?) groep aanhangers die af en toe acties organiseert. Op 12 september 2020, midden tussen de covid-19 lockdowns van dat jaar, organiseerden zij als onderdeel van een grotere campagne een actie op de Markt in Wageningen, pal voor het voormalige 10 Zilverlingen. Zouden de activisten zich realiseren hoe ver terug de roots gaan van actie op die plek? En dat ook de Woongroepengroep hier al stond rond 1980?

De actie in 2020 van deze foto was gericht op het invoeren van een burgerberaad, een middel als tegengas tegen de industrie die in Den Haag volgens XR een kwalijke lobby voert die echte verandering tegenhoudt. De activisten, gehuld in de symbolen en logos van de grote politieke partijen, zijn daarom verbeeld als marionetten van de industrie die aan de touwtjes trekt. De burger is ‘uitgekleed’ van zijn invloed en zit met handen en voeten in zijn/haar ondergoed op de grond. 

Tijdens de actie werd de onderstaande foldertje uitgedeeld. Meer over XR vind je hier.

 

Extinction Rebellion graffiti op de Markt, tijdens de aanloop van de landelijke verkiezingen maart 2021.
Extinction Rebellion graffiti ”Stem op je moeder’ op de Markt, tijdens de aanloop van de landelijke verkiezingen maart 2021.

 

Plaats een reactie