Wie weet waar het reliëf van Dokter Boes is?

Dr_Boes_gezinDokter Jan Boes was een held. Hij was chirurg, sinds 1939 baas van het oude ziekenhuis Ziekenzorg en hij was voor niemand bang. Zo moedig als hij was, zo aardig was hij ook. In Nederlands-Indië en in Nederland hielp hij waar hij kon, hij steunde de padvinderij, kocht Sinterklaascadeautjes voor het ziekenhuispersoneel, vergat patiënten een rekening te sturen en leverde salaris in toen het ziekenhuis het moeilijk had.

Wreed is hij uit het leven weggerukt, hij is in 1943 in opdracht van de Duitsers vermoord als vergelding voor de aanslag op een verrader die in Ziekenzorg lag door iemand uit het verzet.Dr Boes als hopman Uit boekje van dr Elders P Pauwziekenhuis juni 1987 In de hal van het ziekenhuis is in januari 1958 een reliëf onthuld om hem te gedenken. Het was gemaakt door J. Sikken.

In 1974 verhuisde dit met het ziekenhuis mee naar de Scheidingslaan. Daar is het bij de operatiekamers gehangen. In 2000 werd ‘Pieter Pauw‘ gesloten. Niemand weet wat er met het reliëf is gebeurd, het is weg, we hebben er niet eens een plaatje van. Mensen van De Casteelse Poort, Oud-Wageningen en Wageningen 1940-1945 zoeken mee. Dokter Boes hoort in Wageningen!

Voormalig ziekenhuis Pieter Pauw, Scheidingslaan Wageningen, Nederland

 
Weet u meer? U kunt hieronder uw reactie plaatsen!

 

3 gedachten over “Wie weet waar het reliëf van Dokter Boes is?”

 1. Het reliëf hing inderdaad in de gangmuur van het operatiecomplez van het Pieter Pauw Ziekenhuis aan de Scheidingslaan. Dezelfde muur waar het laatste straatnaambordje Dr. Boeslaan hing. Het laatste met Dr. ervoor . Op oude straatnaamborden stond het immers nog; Dr. Boeslaan. Burgemeester van Huis noemde indertijd het bezuinigen op straatnaamborden een besparing maar ook een verarming. Het reliëf was vroeger inderdaad aangebracht in de bezoekershal van Ziekenzorg. Het werd vervaardigd door de heer J. Sikken en werd bekostigd uit gelden die door een comité onder voorzitterschap van Ir. A.P. Kole werden verzameld ter gelegenheid van de verbouwing in 1957. Bij de officiële aanbieding op 14 januari 1958 werden tevens een televisietoestel en een taperecorder aangeboden voor derecreatieruimte van de verpleegsters. Na het verlaten van de scheidingslaan is een gepensioneerd chirurg van het Pieter Pauw Ziekenhuis nog op zoek geweest naar dit straatnaambordje en het reliëf. Deze zoektocht heeft niets opgeleverd. Een mogelijkheid is dat het op een kamer van een (oud) student nog hangt. Als nazaat van de inmiddels overleden zoeker hoor ik graag of de zoektocht resultaat heeft gehad en wellicht dat het straatnaambordje ook nog terug te vinden is. Deze informatie komt uit een boekje uit juni 1987. De gegevens werden verzameld en in deze vorm beschreven door de zoeker. In onze archieven zal ik gaan zoeken naar eventuele afbeeldingen.

  Beantwoorden
 2. ik ben gerben vd linden vd tech dienst vilente locatie pieter pauw
  inderdaad heeft hij op de gang richting ok en verkoever gehangen
  ik werk nu op de costerweg 75 en daar hangt in de hal waar je binnen komt wel een gedenkplaat weet alleen niet zeker of het om die plaat gaat .
  succes verder met het zoeken groet gerben tech dienst

  Beantwoorden

Plaats een reactie