Zien we ‘Land- en Tuinbouw’ van Cor Hund nog terug?

beeld-cor-hund-campus-wageningen_1 In sommige boeken wordt het ‘verdwenen’ genoemd en in andere wordt gezegd ‘kunstenaar onbekend’, maar in 2010 hebben Leo Eppink en ik er nog oog in oog mee gestaan, met het gevelbeeld ‘Land- en Tuinbouw’ van Cor Hund. Het werd ook wel ‘Oogsten’ genoemd. Het lag het op een bouwplaats aan de rand van de campus. De naam Cor Hund stond op de zijkant.

Vanaf 1953 heeft het het Laboratorium voor Landbouwplantenteelt aan Haarweg 333 gesierd. In 2010 is dat gebouw gesloopt, het beeld is opgeslagen op de campus om na restauratie een plaats te krijgen tussen de andere kunstwerken. En toen werd het stil. Misschien is het een heel klein beetje vergeten. Die indruk kregen we, toen we er navraag naar deden.

Hopelijk komt het nog goed. Weet u er meer van?
U kunt hieronder uw reactie plaatsen!
beeld-cor-hund-campus-wageningen_2

Wageningen UR, 6708 PB Wageningen, Nederland

Wageningen UR, 6708 PB Wageningen, Nederland

Wageningen UR, 6708 PB Wageningen, Nederland

Wageningen UR, 6708 PB Wageningen, Nederland

Nederland


 

3 gedachten over “Zien we ‘Land- en Tuinbouw’ van Cor Hund nog terug?”

 1. Beste mensen,

  Dank dat jullie aandacht besteden aan de verdwenen kunst. Je wordt er niet vrolijk van. Zouden jullie wanneer er goed nieuws te melden valt dit ook willen doen ?

  vr.gr. Cees Pelgrim

  Beantwoorden
  • Geachte heer Pelgrim, dank voor uw reactie. Inderdaad worden we niet vrolijk van kunstwerken waar iets mee is, maar gelukkig betreft het maar een klein deel van alle kunst in de openbare ruimte van Wageningen. De gemeente en de universiteit hebben er over het algemeen goed voor gezorgd. Bij de universiteit is wel eens iets mis gegaan door het grote aantal verhuizingen, verkopen en afbraken. Juist in de tijd van de overdracht van eigendom zijn kunstwerken kwetsbaar. Maar in de stad zien we het ook, bijvoorbeeld bij het bijzondere grindmozaïek van Lex van Voorst bij de ingang van het laatste postkantoor aan het Plantsoen. Het staat zichtbaar achteruit te gaan. Wat betreft de Kunstraadsel-actie: Van de gevelsteen (Kapelstraat) en de Dierenzuil (Campus) weten we nu wie de kunstenaar is. Over de gedenksteen Nilwik hebben we meer achtergrondinformatie gekregen. Er komen nog ruim 20 raadsels en we hebben goede hoop dat we veel gegevens krijgen. Sowieso is het al winst dat de mensen die de actie volgen nu meedenken over de kwetsbaarheid van kunst in de openbare ruimte! Met vriendelijke groet, Laurens van der Zee, initiatiefnemer.

   Beantwoorden
   • bedankt voor de reactie . Ik blijf de verdwijningen met belangstelling volgen.
    Wanneer ik langs de nieuwbouw van de universiteit rijd zie ik diverse beelden in het gras staan /liggen. Ik hoop dat ze een goede bestemming krijgen. De context waarvoor ze gemaakt zijn is natuurlijk verdwenen.

    groet cees pelgrim

    Beantwoorden

Plaats een reactie